Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 24. oktobrī, prestižā "Michelin" ceļveža inspektori izziņojuši savu otro restorānu izlasi "Michelin" ceļvedim Latvijā – zvaigžņotajam "Max Cekot Kitchen" pievienojas arī restorāns "John Chef's Hall", vēsta ceļveža pārstāvji. Ceļveža galvenajai izlasei pievienoti pieci jauni restorāni.

Starptautiskā "Michelin" ceļveža inspektori rūpīgi izvērtējuši Latvijas gastronomisko piedāvājumu ne tikai Rīgā, bet arī ārpus tās, un par "Michelin" zvaigznes cienīgu tika izvēlēts restorāns "John Chef's Hall", kas pievienojas "Michelin" zvaigzni pērn saņēmušajam restorānam "Max Cekot Kitchen" Rīgā.

"Michelin" ceļveža starptautiskais direktors Gvendals Puleneks uzsver: "Mēs priecājamies sveikt sešus jaunus restorānus ceļveža izlasē. Katrs no tiem ir ievērības cienīgs, taču šogad vēlamies īpaši izcelt restorānu "John Chef's Hall". Tas pievienojas ceļvedim, saņemot vienu "Michelin" zvaigzni par garšpilnu un mūsdienīgu ēdienu gatavošanu, kas meistarīgi izmanto vietējās sastāvdaļas un lieliski atspoguļo gadalaiku maiņu. Īpašas pieminēšanas vērts ir arī restorāns "Babo" – salīdzinoši jauns restorāns, kas ar savu autentisko Gruzijas virtuvi un vīniem ienes Latvijas kulinārijas vidē ko pavisam atšķirīgu."

Foto: Publicitātes foto

"John Chef's Hall" ir neliela vieta ar četriem galdiņiem un desmit vietām, kas atrodas blakus jau pērn ceļvedī iekļautajam restorānam "John" viesnīcā "A22 Hotel". No restorāna telpas viesiem paveras skats uz virtuvi, piedāvājot iespēju vērot kā izcilu šefpavāru vadībā top ēdieni, kas atspoguļo vietējās garšas un gadalaikus. Gatavošanas process ir mūsdienīgs un vietām arī rotaļīgs, bet ēdienu garša – nevainojama, jo visas sastāvdaļas tiek izmantotas ar vienlīdz lielu cieņu un izpratni. Šefpavāri paši pasniedz un izklāsta ēdienu sastāvdaļas, iesakot piemeklētu vīnu izlasi. Par "Michelin" inspektoriem labi parūpējās draudzīgs kolektīvs, un viņiem īpaši garšoja sālītā līdaka ar gurķi, dilles emulsiju un rabarberiem, kā arī pagatavotas zemenes trīs dažādos veidos ar citronverbēnas saldējumu.

"John Chef's Hall" pievienojas restorānam "Max Cekot Kitchen", kas arī šogad saglabā vienu "Michelin" zvaigzni. Šīs izmeklētās vietas īpašnieks Maksims Cekots iepazīstina ar Latvijas kulināro mantojumu, vienlaikus apvienojot daudzus dažādus elementus radošā pārsteiguma ēdienkartē. "Michelin" inspektoriem patīk, ka Maksims izmanto pašmāju izcelsmes sastāvdaļas un daudzu ēdienu gatavošanu noslēdz pie galdiņa, radot iespēju iesaistīt apmeklētājus un savstarpēji mijiedarboties.

Galvenajai izlasei ir pievienoti pieci jauni restorāni

"Michelin" inspektori šogad papildināja Latvijas izlasi ar pieciem Rīgas restorāniem.

Pieredzējušā šefpavāra Valtera Zirdziņa jaunākajā restorānā "B7" ir rosīga gaisotne ar mājīgu un vienlaicīgi nepiespiestu atmosfēru. Restorāna īpašnieks pats gatavo un apkalpo viesus, piedāvājot aromātiskus, mūsdienīgus ēdienus, iedvesmojoties no dažādām pasaules virtuvēm. "Michelin" inspektori iesaka divatā nobaudīt četrus ēdienus vai izvēlēties degustāciju ēdienkarti. Abas iespējas piedāvā lielisku garšu klāstu. "B7" ēdienkartē īpaši izceļama laša seviče (ceviche) ar safrāna un habanero mērci, kā arī garšīgais lazdu riekstu tiramisu. Ir noteikti jānobauda deserti, savukārt vīnu karte atspoguļo lielisku kvalitāti.

"Babo" tika atvērts tikai 2024. gada vasarā un šobrīd ir vēl mazpazīstams dārgakmens. To izveidoja pieredzējuši restorānu vadītāji, un ēdienkarte veidota, iedvesmojoties no Gruzijas virtuves, kas ir dzimtā zeme vienam no īpašniekiem. Restorānā ir divas telpas un eleganta terase. "Babo" centrālajā telpā atrodas picu krāsns, kur tiek gatavota garda maize, kā arī ogļu grils, kas piešķir lielisku garšu dažādiem gaļas un zivju ēdieniem. "Michelin" inspektoriem ļoti patika atšķirīgais virtuves stils, un viņi iesaka katram pasūtīt divus ēdienus, lai padalītos savā starpā. Viņu iecienītākie ēdieni ir liellopa un cūkgaļas hinkali, lasis bažē (valriekstu) mērcē un cālis tabaka ar sāli un citronu. Izcila vīna karte piedāvā lielisku klasisko un moderno Gruzijas vīnu klāstu, kas papildina pagatavoto ēdienu.

Bārā "Lowine" galvenais ir vīni, kā jau no bāra var gaidīt. Tajā valda nesteidzīga gaisotne un ir pieejams arī slēgts pagalms siltākām dienām. Vīnu kartēs dominē dabīgie vīni, un tā katru nedēļu tiek mainīta, nodrošinot apmeklētājiem daudz interesantu piedāvājumu. Savukārt ēdienkartē ikviens atradīs kā tradicionālus, tā arī mūsdienīgus ēdienus. Dienas sākumā tiek piedāvāta plaša vēlo brokastu ēdienkarte, savukārt vakara ēdienkartē ir tādas izvēles iespējas kā lasis ar ponzu – sezama mērci vai antrekots ar garšaugu krēmu. "Michelin" inspektoriem patika, ka regulāri papildināts vīnu piedāvājums ir pieejams pasūtīšanai arī pa vienai glāzei (mainīgie vīni bija pieejami glāzēs).

Nelielajā, bet greznajā viesnīcā "Grand Palace Hotel" atrodas elegants restorāns "Seasons", kā arī ļoti ērts blakus esošais bārs ar senlietu un smalku mākslas darbu papildinātu interjeru – lieliska vieta vakara sākumam vai noslēgumam. Sezonas ēdienos iespēju robežās tiek izmantoti Latvijas produkti, un to tematika ir saistīta ar pasaules izcilākajiem gleznotājiem. "Michelin" inspektori atzina, ka brīnišķīgi viegli kūpināto foreli ar béarnaise mērci lutina garšas kārpiņas, tāpat maltītes noslēgumā bija lieliski nobaudīt īrisa pudiņu ar paniņu sorbetu. Vīnu kartē ir dažas augstākās klases pudeles par augstākās klases cenām, kā arī viesnīcas greznie apartamenti ir "Michelin" rekomendēti.

Greznais "Stage 22" atrodas "Michelin" ieteiktās viesnīcas "Grand Hotel Kempinski Riga" pēdējā stāvā, un no tā paveras lielisks skats uz parku un pilsētas panorāmu. Sāciet ar dzērienu elegantajā kokteiļbārā vai uz jaukās terases, lai maksimāli izbaudītu šo skatu, un tad iekārtojieties mīkstajos krēslos, lai baudītu plašu Āzijas ēdienu klāstu. Daži no inspektoru iecienītākajiem ēdieniem bija asā tunča rullītis, kraukšķīga dārzeņu tempura ar daši mērci un Argentīnas liellopa fileja ar šalotes krēmu. Šī ir ideāla vieta svinībām, kurā profesionālā komanda parūpēsies par vidu ar nevainojamu vieglumu.

Visi "Bib Gourmand" restorāni saglabā savus apbalvojumus

"Bib Gourmand" apbalvojums izceļ restorānus, kas piedāvā labas kvalitātes ēdienus par lielisku cenu. 2025. gadā visi trīs restorāni, kas iepriekš ieguvuši "Bib Gourmand" balvu, saglabāja savu apbalvojumu. Tie atrodas Rīgā un katrs piedāvā kaut ko unikālu un atšķirīgu.

"Milda" ir neuzkrītošs restorāns ar sirsnīgu apkalpošanu un lielisku ēdienkarti. Šeit dominē Latvijas un kaimiņos esošās Lietuvas tradicionālās receptes, tomēr ēdieniem ir viegls, mūsdienīgs akcents un laikmetīgs noformējums. Knēdeļi – vai tie būtu latviešu pelmeņi, vai lietuviešu cepelīni – ir īsts hits.

"Shōyu" ir mazs veikaliņš, kurā pasniedz klasiskus ramen ēdienus ar pašgatavotām nūdelēm, bagātīgu, aromātisku buljonu un dažādām piedevām. Pieejamas arī rīsu bļodas un uzkodas, ar kurām lieliski var dalīties. Apkalpošana ir laipna, un telpā valda patīkams rosīgums.

"Snatch" pilnveido Rīgas "Bib Gourmand" trio. Ar logiem no grīdas līdz griestiem un mākslīgi veidotu industriālo stilu tā ir viena no galvaspilsētas stilīgākajām vietām. Autentiskā itāļu virtuvē tiek piedāvātas brīnišķīgas pašgatavotas pastas, restorāna personāls ir enerģisks un dzīvespriecīgs, bet optimistisko noskaņu veicina uzmundrinošs mūzikas pavadījums un pēc pasūtījuma veidots kokteiļu klāsts.

"Pavāru māja" saglabā Zaļo zvaigzni

"Pavāru māja" bija pirmais Latvijas restorāns, kuram pagājušajā gadā tika piešķirta "Michelin" Zaļā zvaigzne un tas saglabā savu atzinību arī 2025. gada ceļvedī. Restorāna ēdienkartē tiek izmantoti produkti, kas ir pieejami konkrētajā dienā. Pateicoties pašu ierīkotajām dobēm un pārtikas sagādes braucieniem, restorāna virtuve tiek nodrošināta ar dārzeņiem un garšaugiem, bet pārējie produkti tiek iepirkti no vietējiem piegādātājiem. Pirms maltītes baudīšanas viesi tiek aicināti atpūsties arī skaistajā dabas vērošanas dārzā – vietā, kur apsēsties, klausīties un vērot.

Kā zināms, aizvadītajā gadā ceļvedī tika iekļauti 26 restorāni: 19 restorāni atrodas Rīgā un septiņi ārpus tās. To starpā ir viens restorāns ar vienu zvaigzni, trīs "Bib Gourmand" restorāni un 22 citi ieteiktie restorāni, no kuriem viens ir atzīmēts ar Zaļo zvaigzni.

Pērn "Michelin" atzinību "Bib Gourmand" par kvalitatīvu un meistarīgu ēdienu gatavošanu 2024. gadā ieguva Rīgas restorāni "Milda", "Shōyu" un "Snatch". Savukārt "Pavāru māja" Līgatnē ir pirmais Latvijas restorāns, kam piešķirta "Michelin" Zaļā zvaigzne, ar kuru tiek atzīmēti restorāni, kas ir nozares līderi attiecībā uz ilgtspējīgas gastronomijas praksi.

"Michelin" 2024. gada ceļvedī tika iekļauti arī "36.Line", "3 Chefs", "Akustika", "Aqua Luna", "Barents", "Barents Cocktail & Seafood Bar", "Chef's Corner", "COD", "Entresol", "Ferma", "H.E. Vanadziņš", "John", "Kest", "Le Dome", "MO", "Neiburgs", "Riviera", "Tails", "Tauro", "Whitehouse", "Zoltners".

No šī saraksta šogad "Michelin" ceļvedī vairs nav atrodams restorāns "Aqua Luna".

Par "Michelin" zvaigznēm

Prestižās "Michelin" zvaigznes tiek piešķirtas restorāniem, kas piedāvā izcilus ēdienus, ievērojot piecus universālus kritērijus: sastāvdaļu kvalitāti, garšu harmoniju, tehnikas meistarību, šefpavāra personību, kas izpaužas viņa virtuvē, un, kas ir tikpat svarīgi, konsekvenci gan visā ēdienkartē, gan arī laika ritējumā. "Michelin" vērtētāji vienmēr ir anonīmi, viņi restorāna personālu ar sevi neiepazīstina un par maltīti norēķinās paši. Zvaigznes tiek piešķirtas uz vienu gadu – pēc tam žūrija atkārtoti apmeklē restorānu. Dažreiz restorāni mēdz arī zaudēt savas zvaigznes.

Viena "Michelin" zvaigzne nozīmē – ļoti labs restorāns savā kategorijā. Divas – ekselenta pavārmāksla, kuras dēļ vērts izmest līkumu. Trīs zvaigznes jau apzīmē izcilu, īpaša ceļojuma vērtu virtuvi.

Ja restorāns neaizsniedzas līdz zvaigznēm, tomēr ir ļoti labā līmenī, restorānu ceļvedī to izceļ ar vienu no diviem apzīmējumiem:

  • "Bib Gourmand": izcili labs ēdiens par taisnīgu cenu (Bib jeb "Bibendum" ir Mišelina vīriņa iesauka);

  • "Michelin" Zaļā zvaigzne: restorāns, kas nodrošina ilgtspējīgu gastronomiju.

Šobrīd "Michelin" restorānu ceļvežos iekļauti vairāk nekā 15 000 iecienītu restorānu gandrīz 40 valstīs, apmēram piektā daļa no tiem ir ar Mišelina zvaigznēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!