Foto: Publicitātes foto

Pasaules pavāru konkursa "Global chefs challenge" finālā Singapūrā Latvijas komanda ieguvusi 4. vietu nominācijā "Vegan chef challenge" un izcīnījusi sudraba medaļu, kā arī īpašu balvu par ilgtspēju, zaļo domāšanu un efektivitāti, vēsta kulinārās komandas trenere, Latvijas "Bocuse d’Or" prezidente Svetlana Riškova.

Latvija pasaules pavāru organizācijas "Worldchefs" rīkotajā pasaules pavāru konkursa finālā piedalījās pirmo reizi, stāsta Riškova. Latvijas komandu Singapūrā no 23. līdz 25. oktobrim pārstāvēja restorāna "Entresol" šefpavārs Dinārs Zvidriņš. Sīvā cīņā viņš ieņēma 4. vietu, atpaliekot trešās vietas tikai par 0,7 punktu. Ar Dināru kopā startēja commis jeb pavāra palīgs Agate Batraga un trenere Svetlana Riškova.

"Global chefs vegan chefs challenge" fināla uzdevums ir pagatavot trīs ēdienu ēdienkarti astoņām personām, izmantojot tikai augu valsts pārtikas produktus. "Šis uzdevuma mūsu komandai patika visvairāk, tāpēc tika pieņemts lēmums startēt šajā nominācijā, jo tā ir jauna, turklāt vegāni produkti un vegānais dzīves veids kļūst aizvien populārāks," skaidro Svetlana.

"Singapūrā Latvijas ēdieniem tika izmantotas Latvijas bietes, ķirbis, burkāni, kartupeļi un redīsi. Uz vietas Singapūrā bijām iegādājušies dažas garšvielas, dārzeņus, sēnes un zaļumus, ogas, kā arī augu bāzes saldo krējumu un margarīnu. Obligātajā uzdevumā no organizētāju puses bija dažādas kreses, tēja un vegānā šokolāde."

Konkursā četrās nominācijās piedalījās vairāk nekā 20 pasaules valstis. "Vegan chefs challenge" nominācijā pirmo vietu izcīnīja Luksemburgas pavāru komanda, otro vietu Singapūra, trešo – Filipīnas. "Lai gan Dinārs Zvidriņš un Agate Batraga izcīnījuši 4. vietu konkursa pasaules finālā, konkursa žūrija piešķīra Latvijai speciālo balvu "Green spatula" par ilgtspējīgu un efektīvu darbu un zaļo domāšanu, jo komisija un atzina Latvijas lielos sasniegumus šajā jomā," uzsver Latvijas kulinārās komandas trenere.

"Worldchefs" ir pasaules pavāru organizācijā, kurā šobrīd ir jau 98 pasaules valstis. Latvijas biedrība "Pavāru klubs" organizācijā iestājās 2008. gadā un atkārtoti pēc piecu gadu pārtraukuma – 2014. gadā. Kopš tā laika "Pavāru klubs" aktīvi iesaistās visos "Worldchefs" organizētajos pasākumos, apmācībās un konkursos.

"Global chefs challenge" ir pasaules pavāru čempionāts, kas notiek reizi divos gados un tiek organizēts vairākas nominācijās – "Jaunais pavārs" (young chef), "Pavāru komanda" (Global chef), "Konditors" (pastry chef) un šogad arī jauna nominācija – "Vegānais pavārs" (vegan chef).

Kā uzsver Riškova, Latvijas komanda "Worldchefs" organizētajos konkursos startē jau kopš 2015. gada, bet nekad vēl rezultāti nav bijuši tik augsti kā šogad. "Tas nozīmē, ka Latvijas pavāriem ir augusi gan profesionālā sagatavotība, piedaloties daudzos dažādos konkursos, gan arī atbalsts no Latvijas valsts un sadarbības partneriem, kas dod iespēju labi trenēties un iegādāties materiālus un iekārtas. Biedrība "Pavāru klubs" pateicas visiem atbalstītājiem un arī visiem saviem biedriem un darba kolēģiem par iesaisti un atbalstu!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!