Tomāts ir pazīstamākais sarkanās krāsas grupas dārzenis. Tas satur 13 dažādus vitamīnus (A, C, D, E, PP u.c.), beta karotīnu, folijskābi, dažādas organiskās skābes, dabīgos augu hormonus flavonoīdus un fitoncīdus, ēteriskās eļļas, kā arī 17 minerālvielas: kāliju, fosforu, kalciju, mangānu, magniju, dzelzi, kobaltu, molibdēnu, cinku un jodu - vielas, kas ļoti nepieciešamas cilvēka asins sastāva atjaunošanai, kaulaudu attīstībai un dažādu dziedzeru sekrēcijai.
Interesanti, ka gatavi tomāti, līdzīgi kā šokolāde, satur laimes hormonu serotonīnu, kas vairo cilvēka enerģiju un labsajūtu. Glāze tomātu sulas satur pusi diennaktī uzņemamās vitamīnu C un A 1 normas, kas stiprina nervu sistēmu. Vīriešiem tomāti, tomātu sulas un mērces palīdz cīnīties pret prostatas saslimšanām. Tomātu sezonas laikā ik nedēļu ieteicams apēst aptuveni 20 tomātu, bet gadā - ap 20 kg tomātu.