Foto: PantherMedia/Scanpix
Tuvojoties aizvien aukstākam laikam, jautājums, kā sevi pasargāt no dažādiem vīrusiem, kļūst arvien aktuālāks. Tradicionālais ķiploks un visi iespējamie tā uzņemšanas veidi, protams, ir viens no efektīvākajiem imunitātes stiprināšanas variantiem, tomēr ne visiem tīkamākais. Šai sakarā "A Aptiekas" farmaceite Iveta Lapiņa - Beroza sadarbībā ar izklaides un atpūtas vietu tīklu "Klondaika" piedāvā trīs veselīgas rudens kokteiļu receptes, apliecinot, ka veselīgs un vitamīniem bagāts uzturs var būt gan gards un organismu stiprinošs, gan vizuāli pievilcīgs!

"Smothie Sport"

Sablenderē:

  • 2 – 3 ēd. kar. biešu sulas vai 1 glāzi biešu lapu bez kātiem;
  • 1 saldu ābolu;
  • ½ banāna;
  • ½ gl. ūdens pēc vajadzības

Atjaunos organismā minerālvielas un vitamīnus, kurus patērējat, intensīvi strādājot sporta nodarbībās. Kā arī, regulāri lietojot biešu sulu, regulāru treniņu rezultātā pieaugs muskuļu masa un to spēks.

"Super Smothie"

Sablenderē:

  • 3 hurmas bez mizas un sēklām
  • 3 glāzes spinātu 
  • 1 nogatavinātu banānu

Hurma satur beta karotīnu, kas darbojas kā antioksidants, kā arī plašu minerālvielu spektru, piemēram, kāliju, magniju, jodu. Kalcija saturs ir pat lielāks kā pienā. Visas šīs minerālvielas ir svarīgas slimniekiem, kuri lieto urīnu dzenošos medikamentus. Tāpat auglis satur cukurus, kas ir vieglāk izmantojami muskuļaudiem, īpaši sirds muskulim, tomēr tajā nav daudz kaloriju.

Arī spinātiem ir ļoti zema kaloritāte, toties liela uzturvērtība un plašs minerālvielu saturs. Tajos esošie B grupas vitamīni stiprinās nervu sistēmu un nodrošinās minerālvielu uzsūkšanos un to "transportu" no gremošanas trakta uz asinsriti.

Savukārt banāns kalpos kā papildus kālija un magnija avots.

"Irbeņu morss"

Sastāvdaļas

  • 150 g svaigu irbeņu ogu (ievāc pēc pirmajām salnām vai uzglabā saldētavā);
  • 100 – 120 g medus vai cukura
  • 1l ūdens

Pagatavošana:

  • Tīras ogas izspaida caur sietiņu un biezumus aplej ar karstu ūdeni un izspaida vēlreiz, tad iegūto sulu uzvāra un pievieno cukuru pēc garšas. Ja izvēlaties saldināt ar medu, tas jāpievieno jau padzisušam dzērienam, lai tas nezaudētu bioloģiski aktīvās vielas.
  • Šis dzēriens ir ļoti noderīgs pie saaukstēšanās profilakses un pašā tās sākumā, jo satur daudz c vitamīna un citu vielu, kas stiprina imunitāti.
  • Ja irbenes šķiet par rūgtām, tās var aizvietot ar dzērvenēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!