Foto: Publicitātes foto
Gaļas ēdieniem eiropiešu virtuvē vienmēr ir bijusi īpaša vieta – ja gaļa tiek likta galdā, tas norāda uz pārticību. Tāpēc ne velti tik daudzās Eiropas valstīs nacionālo ēdienu pagatavošanā tiek izmantota gaļa. Gadsimtiem ilgi glabātas receptes, īpašas gatavošanas metodes un tradīcijas daudzus gaļas ēdienus pat padarījušas par daļu no valstu vizītkartes. Ar garšu ceļojumu pa Eiropu un gaļas ēdienu tradīcijām un īpatnībām dažādās valstīs iepazīstina "Maxima Latvija" Pārtikas ražošanas departamenta direktore Sigija Spure-Vavilova.

Gaļas izstrādājumu gatavošanas tradīciju atšķirības Eiropas valstīs ietekmējuši visdažādākie faktori, tomēr viens no būtiskākajiem noteikti ir klimats. Tas ietekmējis gan lopkopības tradīcijas, gan arī produktu nogatavināšanas un uzglabāšanas iespējas. Silts un sauss klimats paver iespējas apstrādes un uzglabāšanas tehnikām, kuras nav iespējamas ziemeļu pusē, savukārt garie ziemas mēneši ziemeļu tautām tradicionāli likuši pievērsties medībām.

Garšu ceļojumu uzsākam Spānijā, kur vislielāko nozīmi ēdienu kultūrā guvis šķiņķis. Tas dienvidnieku kultūrā ir tik nozīmīgs, ka sapņu tulki šķiņķa parādīšanos sapnī tulko kā bagātību un veselību. Populārākās Spānijas šķiņķa šķirnes, ir no cūkgaļas gatavotais "jamon Iberico" jeb Ibērijas šķiņķis, kā arī "jamon serrano" jeb kalnu šķiņķis. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!