Gaļas izstrādājumu gatavošanas tradīciju atšķirības Eiropas valstīs ietekmējuši visdažādākie faktori, tomēr viens no būtiskākajiem noteikti ir klimats. Tas ietekmējis gan lopkopības tradīcijas, gan arī produktu nogatavināšanas un uzglabāšanas iespējas. Silts un sauss klimats paver iespējas apstrādes un uzglabāšanas tehnikām, kuras nav iespējamas ziemeļu pusē, savukārt garie ziemas mēneši ziemeļu tautām tradicionāli likuši pievērsties medībām.
Garšu ceļojumu uzsākam Spānijā, kur vislielāko nozīmi ēdienu kultūrā guvis šķiņķis. Tas dienvidnieku kultūrā ir tik nozīmīgs, ka sapņu tulki šķiņķa parādīšanos sapnī tulko kā bagātību un veselību. Populārākās Spānijas šķiņķa šķirnes, ir no cūkgaļas gatavotais "jamon Iberico" jeb Ibērijas šķiņķis, kā arī "jamon serrano" jeb kalnu šķiņķis.