Foto: DELFI
Oktobris ir mēnesis, kad pilnībā nogatavojušās oranžās dārza milzu ogas – ķirbji, kas ir viena no pēdējām pašmāju dārza rudens veltēm. Cilvēki ir pazīstami ar ķirbi jau aptuveni 5 000 gadu, un, pateicoties tā uzturvērtībai, unikālajām garšas īpašībām un daudzām citām priekšrocībām, ķirbis aizvien ir populārs dārzenis visā pasaulē. Rīt, 31. oktobrī daudzviet pasaulē tiks svinēta Visu svēto diena jeb Helovīns, kurā galvenā loma ir ne tikai mošķiem un spokiem, bet arī ķirbim. Par to, kāpēc šo milzu ogu vajadzētu ne tikai izgrebt un izmantot kā dekoru, bet arī lietot uzturā, stāsta "Maxima Latvija" Pārtikas ražošanas departamenta direktore Sigija Spure-Vavilova.

Uzturā lietojamas ir visas ķirbja sastāvdaļas, ieskaitot ziedus un stīgas. Ķirbi iespējams ēšanai pagatavot dažādos veidos – svaigā veidā, cept, vārīt, sautēt, grilēt, spiest sulās, konservēt, kā arī gatavot putras, ievārījumus, saldos ēdienus un cept kūkas, bet no sēklām iegūt vērtīgu eļļu.

Vislabāk ķirbī esošās vielas iespējams uzņemt, lietojot to uzturā tieši svaigā veidā, piemēram, kopā ar medu. Garda un veselīga putra ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem sanāks no mannas un ķirbja mīkstuma, savukārt sildoša un sātīga maltīte rudenīgajā laikā būs no ķirbjiem gatavota biezzupa vai dārzeņu un ķirbju sautējums.

Ķirbju novārījums ar medu ir ne vien garšas kārpiņām tīkams, bet arī atslābinošs dzēriens tiem, kuri naktīs cīnās ar bezmiegu. Trešdaļa glāzes šī saldā dzēriena palīdzēs atslābināties pēc garas darba dienas un izbaudīt saldākus sapņus.

Lielās dārza ogas iespējams lieliski izmantot ne tikai virtuvē, bet arī veselības veicināšanā. Ķirbis spēj palīdzēt risināt ar veselību saistītas problēmas, jo tas ir bagāts ar dažādiem vitamīniem un minerālvielām. Oranžā dārzeņa vēderā slēpjas magnijs, kālijs, kalcijs, fosfors, kobalts, nātrijs, dzelzs, beta karotīns, cinks, kā arī A, C, E, D un B (B1, B2, B12) vitamīni. Ķirbī, salīdzinot ar citiem dārzeņiem un augļiem, ir arī gana daudz vitamīna K, kura trūkums organismā spēj pat izraisīt asiņošanu. 

Lai atvieglotu pašsajūtu, topošajām māmiņām, kuras cieš no toksikozes, ieteicams košļāt ķirbja sēklas. Ķirbji spēj palīdzēt ātrāk atrisināt dažādas ādas un nieru problēmas, stiprināt sirdi un zobus, kā arī ir liels palīgs svara samazināšanā. Tāpat ķirbji tiek izmantoti skaistumkopšanā, jo stiprina matus, nagus un ādu.

Jau vairākus gadus visā pasaulē ķirbis tiek pielietots ne tikai uzturā, bet arī, lai uzstādītu jaunus rekordus. Ginesa rekordu grāmatā iekļuvušais pasaulē lielākais ķirbis izaudzis Kanādā un tā svars sasniedzis 824,86 kilogramus. Taču ievērojami rekordi fiksēti arī tepat Latvijā – „Maxima” jau astoņus gadus pēc kārtas aicina ķirbjaudzētājus no visas Latvijas piedalīties Latvijas ķirbju čempionātā. Pavisam nesen – oktobra sākumā – šajās sacensībās triumfēja Dagdas novadā izaudzētais 214 kilogramus smagais dārza karalis, uzstādot absolūtu Latvijas rekordu un pirmo reizi pārsniedzot 200 kilogramu robežu.

Ātrais ķirbju karijs

Nepieciešams:

  • 200-250g ķirbja
  • 2 ēdamkarotes džī sviesta
  • 2 ēdamkarotes extra virgin olīveļļas
  • 50ml dārzeņu buljona
  • 200ml koksriekstu piena
  • Sāls
  • Harissa (asā čili mērce)
  • Indiešu karija maisījums (masala)
  • Muskatrieksts
  • Pipari
  • Šķipsniņa ingvera pulvera
  • 20-30g lobītu pistāciju

Pagatavošana:

  • Ķirbi notīra un sagriež palielos kubos. Dziļā pannā ielej eļļu un sviestu, uzkarsē. Ieliek ķirbju gabalus un apcep ļoti īsu mirkli - apmēram 1 minūti. 
  • Pievieno garšvielas, pielej buljonu un ļauj sautēties, līdz ķirbis gandrīz gatavs. 
  • Pievieno kokosriekstu pienu, pagaršo, vai pietiek sāls un asuma. Pievieno trūkstošās garšvielas. 
  • Uzkarsē un pasniedz, rotājot ar riekstiem. Sātīgākai maltītei klāt pasniedz rīsus.

Ķirbja steiki

Nepieciešams:

  • Ķirbis cepšanai (vidēja izmēra)
  • 100g kviešu miltu
  • 1 ēdamkarote malta saldās, sarkanās paprikas pulvera
  • 1 šķipsniņa malta koriandra
  • Melnie pipari, sāls
  • Mērcei: 200g kausētā siera, 100g saldā krējuma (35%), pāris zaļo lociņu un 1-2 daiviņas ķiploka

Pagatavošana

  • Ķirbi nomizo un attīra no sēklām, sagriež 1cm biezās šķēlēs jeb steikos. Apviļā miltu un garšvielu maisījumā un atstāj 10 minūtes ievilkties.
  • Pagatavo mērci - katliņā izkausē sieru ar saldo krējumu un uz lēnas uguns vāra 5 minūtes. Pievieno smalki sagrieztus zaļos lociņu un caur ķiploka spiedi izspiestu ķiploku. Visu uzkarsē, samaisa un atstāj siltumā.
  • Pannā, sakarsētā eļļā apcep ķirbju steikus no abām pusēm. Uzliek uz šķīvja, pārlej ar mērc un pasniedz. Ķirbis no ārpuses būs kraukšķīgs, bet iekšpusē maigs, lieliski harmonējot ar pikanto mērci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!