Foto: DELFI
Oktobris ir mēnesis, kad pilnībā nogatavojušās oranžās dārza milzu ogas – ķirbji, kas ir viena no pēdējām pašmāju dārza rudens veltēm. Cilvēki ir pazīstami ar ķirbi jau aptuveni 5 000 gadu, un, pateicoties tā uzturvērtībai, unikālajām garšas īpašībām un daudzām citām priekšrocībām, ķirbis aizvien ir populārs dārzenis visā pasaulē. Rīt, 31. oktobrī daudzviet pasaulē tiks svinēta Visu svēto diena jeb Helovīns, kurā galvenā loma ir ne tikai mošķiem un spokiem, bet arī ķirbim. Par to, kāpēc šo milzu ogu vajadzētu ne tikai izgrebt un izmantot kā dekoru, bet arī lietot uzturā, stāsta "Maxima Latvija" Pārtikas ražošanas departamenta direktore Sigija Spure-Vavilova.

Uzturā lietojamas ir visas ķirbja sastāvdaļas, ieskaitot ziedus un stīgas. Ķirbi iespējams ēšanai pagatavot dažādos veidos – svaigā veidā, cept, vārīt, sautēt, grilēt, spiest sulās, konservēt, kā arī gatavot putras, ievārījumus, saldos ēdienus un cept kūkas, bet no sēklām iegūt vērtīgu eļļu.

Vislabāk ķirbī esošās vielas iespējams uzņemt, lietojot to uzturā tieši svaigā veidā, piemēram, kopā ar medu. Garda un veselīga putra ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem sanāks no mannas un ķirbja mīkstuma, savukārt sildoša un sātīga maltīte rudenīgajā laikā būs no ķirbjiem gatavota biezzupa vai dārzeņu un ķirbju sautējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!