Arvien biežāk iedzīvotāji savos pirkumu grozos liek ne tikai banānus, mango, avokado, kivi, bet arī daudz eksotiskākus augļus – tādus kā čerimoja, feihoja, karambola, kivano un citus. Šo augļu uzturvērtību, pagatavošanas veidus un garšu, komentē "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Šefpavārs aicina eksotiskos augļus ne tikai uzturā lietot svaigā veidā, bet arī papildināt ar tiem salātus, gaļas ēdienus. Tā, piemēram, Latvijā nu jau iecienītais tropu auglis – mango - izceļas ar savu savdabīgo garšu un izmantojams gan gaļas, gan jūras velšu pagatavošanā. Tāpat tas piešķirs jaunas garšas nianses picai ar šķiņķi.
Feihojas un līčes labi saderēs kopā ar cūkas vai putna gaļu. Arī pepino un čerimoja, kuru dzimtene ir Andu kalni, lieliski garšo ne tikai svaigā veidā, bet arī desertos. Salātiem eksotisku garšu piešķirs melonei līdzīgais, dzeltenais pepino, klāt pievienojot spinātus vai avokado. Pepino ir bagāts ar C, A un K vitamīnu, tajā ir arī B grupas vitamīni un kālijs, kā arī tas satur maz cukura, tādēļ to var lietot arī diabēta slimnieki. Gatavs pepino ir dzeltenīgā vai ziloņkaula tonī ar košām purpurkrāsas svītrām. Caur tā maigo miziņu var sajust augļa mīkstuma konsistenci – kā pusgatavai plūmei.
Savukārt čerimoju, kuru visbiežāk lieto desertos un augļu salātos, ieteicams pasniegt garneļu salātos, dažādās eksotiskās zupās, kā arī pievienot kā piedevu jogurtam. Augļa mīkstums ir balts un krēmīgs ar saldu garšu un maigu konsistenci. Lielās melnās sēklas nav ēdamas, taču tās ir viegli izņemamas. Augļa garšu mēdz salīdzināt ar banānu, ananāsu, papaijas, persiku un zemeņu garšu sajaukumu. "Aikāgaršo" šefpavārs norāda: "Nereti ieraugot ne tik ierastus augļus veikalu plauktos, tos tā arī neiemēģinām. Taču tieši eksotiskie augļi maltītei piešķirs neierastas, atšķirīgas nianses. Turklāt tie izcili garšos ne tikai svaigā veidā, bet arī pievienoti salātiem, gaļas ēdieniem un marinējumiem."
Dienvidāzijas iecienītā karambola, kura šķērsgriezumā atgādina zvaigznīti, derēs ne tikai ēdienu un dzērienu dekorēšanai, bet arī cepšanai kopā ar zivi, garnelēm un dārzeņiem. Visgardākās karambolas ir īsi pēc nogatavošanās – kamēr dzeltenajā miziņā vēl redzamas zaļas stīdziņas vai arī kad zaļā nokrāsa tikko kā pazudusi. Negatavas karambolas ir skābākas un garšo pēc zaļiem āboliem. Turpretim miniatūro citrusauglīti kumkvatu visbiežāk pievieno augļu salātiem, citrona vietā pie tējas, vai ievārījumiem, kā arī to var ēst ar visu mizu. Ar veselu kumkvata augli var aizstāt tradicionālo olīvu, pasniedzot ar glāzi Martini. Kumkvatā ir ļoti daudz C vitamīna, kā arī B grupas vitamīni, dzelzs, magnijs, mangāns un kalcijs.