<a rel="cc:attributionURL" href="http://www.flickr.com/photos/hozinja/">hozinja</a> / <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC</a>
Šokolādes ceļš sākas Āfrikā pie Gvinejas līča, četrus grādus uz Ziemeļiem no ekvatora, kur valdījusi senā Ašanti impērija. "Portugāļi un briti šo vietu dēvēja par Zelta krastu, tagad tur atrodas Ganas republika," stāstot par "Laimas" šokolādes tapšanu, teic nule Rīgā atvērtā Šokolādes muzeja projekta pārstāve Anna Kononova.

Jau kopš seniem laikiem, "Laimas" šokolādes gatavošanā tiek izmantotas tikai aromātiskās Forastero kakao šķirnes pupiņas. Tropu plantācijās koptais kakao koks augļus sāk dot tikai astoņu gadu vecumā. Pēc novākšanas lielos augļus pāršķeļ ar mačetēm, atver un, pārklātus ar kakao lapām, atstāj saulē, lai tie "izsvīst". Tad no katra augļa izņem tur esošās 30 līdz 50 pupiņas, ko plānā kārtā izliek kaltēties. Ik pa brīdim tās rūpīgi apmaisa, lai labāk izžūtu. Pēc pēdējās karsēšanās Ganas saulē kakao pupiņas nonāk galvaspilsētas Akras ostā, kur iesāk vairāk nekā desmit tūkstošu kilometru garo jūras ceļu uz Latviju.

Lai iegūtu vienu kilogramu šokolādes, nepieciešamas apmēram 450 kakao pupiņas. Gada laikā "Laima" iegādājas apmēram 1,6 miljonus kilogramu kakao pupiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!