Foto: Shutterstock
Lai gan pastāv dažādas interpretācijas par to, kuru laiku un valsti var saukt par degvīna īsto dzimšanas vietu un vai šo alkoholisko dzērienu tiešām var dēvēt par krievu degvīnu, tomēr neoficiāli 31.janvāris tiek dēvēts par degvīna dzimšanas dienu, jo tieši šajā dienā 1865.gadā pasaulslavenais krievu zinātnieks Dmitrijs Mendeļejevs aizstāvēja doktora disertāciju "Par spirta un ūdens savienošanu", kurā tika pētīts spirta un ūdens īpatsvars, atkarībā no koncentrācijas un temperatūras.

Degvīna ražošanas procesā nozīme ir gan izejvielām un receptei, gan arī izmantotajai tehnoloģijai un kvalitātes standartiem. Tomēr tieši tradicionālā krievu ražošanas tehnoloģija ļauj iegūt augstas kvalitātes degvīnu, jo tās pamatā ir precīzi ievērota un otro gadu simteni aprobēta tehnoloģija, skaidro "Latvijas balzams" komercdirektors Valters Kaže. Ražošanas procesā spirta un ūdens sajaukuma filtrēšana tiek veikta brīvā plūsmā, mehāniski neiejaucoties. Spirta un ūdens maisījums gravitācijas ietekmē lēni tiek filtrēts caur trim secīgiem filtriem: kvarca smilšu, Krievijas bērza kokogļu un atkal kvarca smilšu filtru. Rezultātā tiek iegūts tradicionālais krievu degvīns, t.s. "krievu vodka", kam tālākā gaitā var tikt piemērota papildus filtrēšana, pievienotas receptūrā paredzētās papildus sastāvdaļas, piemēram, cukurs vai aromatizatori.

Tradicionālās krievu tehnoloģijas ietvaros filtrēšana tiek veikta kolonu filtrēšanas sistēmā, kas ir vairākus ēkas stāvus augstas iekārtas, tāpēc tikai nedaudzās alkohola ražotnēs to iespējams izmantot. Ar šo īpaša ir, piemēram, "Latvijas balzams" rūpnīca, kurā, izmantojot krievu tradicionālo tehnoloģiju, gadā saražo teju 29 miljonus litru degvīna. Šobrīd "Latvijas balzams" rūpnīcā tiek gatavoti 42 dažādu garšu un zīmolu degvīni 160 pasaules valstu tirgiem. Apmēram 93% no saražotā degvīna apjoma tiek eksportēts, un lielākais eksporta tirgus degvīna produkcijai ir ASV, stāsta Kaže.

"Lai gan divas galvenās degvīna sastāvdaļas ir spirts un ūdens, taču dzēriena kvalitātes atslēga ir arī izmantotajās tehnoloģijās. Tradicionālās krievu tehnoloģijas filtri nodrošina augstāko kvalitāti, bet atsevišķu dzērienu ražošanā šo filtrāciju papildina arī sudraba, zelta un citi – vēl unikālāki – filtri, kā arī specifiskas mūsu kompānijā attīstītas tehnoloģijas, piemēram, filtrācija zemas temperatūras apstākļos un citas. Izcils degvīns ir tāds, kam ir viegla raksturīgā smarža un garša bez uzmācīgām, spēcīgām notīm – dzidrs, ar tīru garšu un baudīts atbildīgi," piebilst "Latvijas balzama" komercdirektors.

Šņabī un sarkanajās bietēs marinēta laša fileja

Foto: DELFI
Kaņepju sēklu maizītes ar šņabī un sarkanajās bietēs marinētu laša fileju un biezpienu gatavo kafejnīcas "Tvaiks" šefpavārs Kārlis R. Celms.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!