Foto: Shutterstock
Tikai 2% Latvijas iedzīvotāju neēd pankūkas, 43% no mums pankūkas ēd reizi vai pāris reizes mēnesī, bet katram otrajam Latvijas iedzīvotājam pankūkas saistās ar bērnību, ceturtajai daļai tās atgādina brīvdienu rītus, ģimeni vai Masļenicu, tāpat arī tās asociējas ar sevis lutināšanu, gardu saldo ēdienu un iespēju dažādību, liecina februārī veiktās AS "Dobeles dzirnavnieks" aptaujas rezultāti.

Iecienītāko pankūku topa augšgalā ir kartupeļu vai citu dārzeņu pankūkas, tās izvēlas vairāk nekā puse iedzīvotāju. Gandrīz tikpat iecienītas ir plānās pankūkas ar saldu pildījumu un plānās – bez pildījuma. Katrs piektais aptaujātais izvēlas rauga pankūkas ar saldu piedevu, bet īpaši pankūku cienītāji ir jaunieši – katrs piektais vecuma grupā no 15 līdz 19 gadiem norādījis, ka pankūkas ēd vismaz reizi nedēļā.

"Lielais pankūku cienītāju skaits izskaidrojams ar to vienkāršo un ātro pagatavošanu. Tā kā pankūkām ir maiga un pārsvarā salda garša, tas varētu izskaidrot to popularitāti jauniešu vidū. Pēc Ajūrvēdas salda garša pastiprina mīlestības, drošības un stabilitātes izjūtu, kas tieši bērnībā ir ļoti svarīga," rezultātus komentē veselīga uztura speciāliste Inga Pūce. "Plānās pankūkas bieži izmanto, lai tajās kaut ko ietītu, tāpēc piedevu klāsts var būt visai liels, sākot ar ievārījumu, medu un sīrupu, skābu krējumu, sieru, gaļu, lasi, ikriem un beidzot ar dārzeņu čatnijiem un olu biezeņiem. Galvenais, domājot par veselību, tās necept lielā tauku daudzumā. Var eksperimentēt ar piedevām, kas nav saldas, piemēram, dažādu dārzeņu pastas, sarkano sīpolu marmelāde u.tml."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!