"Dienas laikā ieteicams izdzert vienu līdz trīs glāzes svaigi spiestas sulas, turklāt tā spēs aizstāt pat otrās brokastis vai launagu. Taču jāatceras, ka sulas ir koncentrēts produkts un tās nav ieteicams lietot neierobežoti," stāsta uztura speciāliste Liene Sondore.
Gatavojot svaigu sulu kokteili, jāatceras, ka par "pamatu" jāizvēlas viena veida dārzeņa vai augļa sula, aptuveni 100 ml apjomā. Savukārt pārējās sastāvdaļas iespējams pievienot pēc izvēles, pa 50 miligramiem katru. Laima un citrona sulu vēlams pievienot ne vairāk kā 20 ml, jo tā ir ļoti spēcīga un koncentrēta.
"Lai svaigi spiesta sula būtu īpaši garda, augļus un dārzeņus pirms to lietošanas rūpīgi jānomazgā zem silta, tekoša ūdens un jāpārbauda vai tie nav bojāti. Sulu spiešanai izmanto tikai svaigus, nesavītušus augļus. Lai sula būtu auksta un atspirdzinoša, tā jāgatavo no augļiem un dārzeņiem, kuri tikko izņemti no ledusskapja. Turklāt, lai sula nezaudētu savas vērtīgās īpašības, tā uzturā jālieto uzreiz pēc pagatavošanas. Ja sula tiek termiski apstrādāta vai ilgstoši turēta ledusskapī, tā zaudē savas vērtīgās vielas," skaidro "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Augļu un dārzeņu sastāvā līdz pat 90% ir ūdens. Tas sulām piešķir vieglu un patīkamu garšu, kā arī palīdz organismam uzņemt tik nepieciešamo šķidrumu. Augļi un ogas satur cukuru – glikozi un fruktozi, kas sniedz tūlītēju enerģijas devu. Savukārt organiskās skābes, kas atrodas augļos un ogās - citronskābe, ābolskābe, skābeņskābe – ne tikai piešķir dzērienam atsvaidzinošo garšu, bet arī veicina gremošanas sulas izdalīšanos un rosina apetīti. Augļi un dārzeņi satur vērtīgos antioksidantus - bioloģiski aktīvas vielas, kas novērš vai aizkavē kaitīgos oksidēšanās procesus audos, pasargā organismu no brīvajiem radikāļiem, kuri var vājināt imūnsistēmu.
Savukārt tiem, kuri ikdienā aktīvi nodarbojas ar sportu, īpaši ieteicams svaigās sulas uzturā lietot aptuveni pus stundu pirms vai pēc treniņa. Svaigās sulas palīdzēs uzņemt un atjaunot nepieciešamās enerģijas rezerves, jo tām ir augsts glikēmiskais indekss, un tās satur "ātros" ogļhidrātus.