Senākā zināmā sulas spiede jeb prese tika izgatavota Ēģiptē 4000. gadus p.m.ē. Lai arī to izmantoja galvenokārt vīna pagatavošanai, jau tolaik tika likti pamati svaigi spiesto sulu dzeršanas tradīcijām.
Pirmo mūsdienīgo sulas spiedi 1930.gadā izgudroja britu zinātnieks Normans Volkers (Norman Walker). Regulāri lietojot uzturā svaigi spiestās sulas un piekopjot veselīgu dzīvesveidu, viņš nodzīvoja līdz 100 gadu vecumam.
Svaigi spiestās sulas satur 95% cilvēka organismam nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu. To pagatavošanai vislabāk lietot sezonas augļus, ogas un dārzeņus, jo šo produktu uzturvērtība ir augstāka.
Krāsām mūsu ikdienā ir ļoti nozīmīga loma, jo tās piedalās visos organisma procesos. Izpētīts, ka no daudzām slimībām var izvairīties, lietojot uzturā noteiktas krāsas produktus un svaigi spiestas sulas, kā arī augļu un dārzeņu kokteiļus. Piemēram:
- sarkanā krāsa (bietes, tomāti, ķirši, zemenes, dzērvenes un sarkanā paprika) uzlabo garastāvokli un kopējo labsajūtu, kā arī novērš sirds un asinsvadu saslimšanas;
- violetā un zilā krāsa (mellenes, plūmes, sarkanie kāposti, upenes, redīsi) uzlabo redzi un dzirdi, stiprina kaulus, veicina brūču dzīšanu;
- dzeltenā krāsa (ananasi, āboli, melones, citroni, kukurūza) stiprina nervu sistēmu, uzlabo atmiņu un vielmaiņu;
- oranžā krāsa (burkāni, apelsīni, ķirbji, smiltsērkšķi) vairo enerģiju, uzlabo atmiņu un palīdz cīņā ar depresiju;
- baltā krāsa (sīpoli, ingvers, puķkāposti, puravi, kolrābji, ķiploki) stiprina imunitāti un aizkavē novecošanās procesus organismā;
- zaļā krāsa (spināti, rabarberi, pētersīļi, brokoļi, kivi, gurķi) veicina organisma attīrīšanos un mazina ļaundabīgo audzēju risku.
Pasaulē populārākā svaigi spiestā sula ir apelsīnu sula. Tās pagatavošanai ik gadu tiek izmantoti 85% pasaulē izaudzēto apelsīnu. Otra iecienītākā ir ābolu sula, bet trešā – burkānu.
Viens Latvijas iedzīvotājs gadā patērē vidēji tikai 9,7 litrus sulas. Tas ir daudz mazāk nekā vidēji Eiropā.
Latvijā populārākā svaigā sula ir bērzu sula, kas lieliski attīra organismu, uzlabo vielmaiņu un baro ķermeņa šūnas ar organiskajām skābēm. Sulu laikā katru dienu ieteicams izdzert vismaz 2 glāzes šīs sulas.
Lai pagatavotu glāzi (220ml) svaigi spiestas burkānu sulas, nepieciešami 500 g burkānu. Glāzei apelsīnu sulas nepieciešami 350 g apelsīnu, taču, lai iegūtu īpaši veselīgo spinātu sulu, vajag 1,5 kg spinātu.
Svaigi spiestās sulas satur vairāk kaloriju nekā augļi un dārzeņi, no kuriem tās gatavotas. Visvairāk kaloriju ir vīnogu sulā – 100 ml šīs sulas satur 700 kalorijas, vismazāk tomātu sulā – tikai 190 kalorijas.
Par vitamīniem bagātāko dzērienu tiek uzskatīta kviešu zaļo dzinumu sula. Šie augi satur 98 no 102 uz zemes sastopamajām minerālvielām – 11 reizes vairāk kalcija nekā govs piens, 5 reizes vairāk dzelzs nekā spināti un 7 reizes vairāk C vitamīna nekā apelsīni!
Augļu un ogu sulas satur daudz vitamīnu un cukuru, tālab ieteicamas pie lielas slodzes. Savukārt dārzeņu sulās ir augstāka minerālsāļu koncentrācija, tālab tās vairāk piemērotas imunitātes stiprināšanai.
Augļu un ogu sulas ieteicams dzert pēc ēšanas, jo tās remdē apetīti. Savukārt dārzeņu sulas, piemēram, tomātu, ieteicams dzert vismaz 30 – 40 minūtes pirms ēšanas, jo tās stimulē kuņģa darbību un veicina apetītes uzlabošanos.
Ieteicamā svaigi spiesto sulu diennakts deva ir 400 ml, taču vienā reizē nav vēlams izdzert vairāk kā 250 ml sulas.