Foto: Shutterstock

Vidusjūras diēta ir veselīgs uzturs, kas ļauj gūt baudu gan no ēdiena, gan no dzīves! Uztura sistēmas pamatā ir olīveļļa, pasta, rieksti, jūras produkti un dažādas mērces.

Diētas galvenā priekšrocība ir tā, ka tā nebūt nav diēta. Tas ir dzīvesveids, pareiza un veselīga uztura uzņemšanas veids, kas ļauj organismam ikdienā saņemt tam nepieciešamās uzturvielas un vitamīnus. Šī diēta vairākkārt tikusi pārstāvēta Grieķijas, Itālijas, Horvātijas, Marokas, Portugāles un Spānijas valstu tautu kultūrās - svinībās, festivālos un svētkos. Pērn Vidusjūras diēta iekļauta UNESCO kultūras mantojuma sarakstā kā nemateriālais kultūras mantojums.

Zinātnieki un ārsti pierādījuši, ka Vidusjūras diēta par 33% pazemina sirds-asinsvadu saslimšanu rašanās risku un par 24% - vēža attīstības risku, kā arī par 7,5% pazemina "kaitīgā" holesterīna līmeni. Pētījumā, kurā piedalījās 22 tūkstoši cilvēku no dažādām pasaules vietām, atklāts: Vidusjūras iedzīvotāji retāk slimo ar sirds kaitēm, viņiem reti ir nopietnas svara problēmas, hipertonijas slimība un diabēts, tāpat viņu starpā ir maz cilvēku, kas cieš no Alcheimera slimības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!