Foto: PantherMedia/Scanpix
Izrādās, ka pavasaris ir ne tikai uzmundrina ziemas nogurdinātos un vēl vairāk nogurdina tos, kuru vitamīnu rezerves ir izsīkušas, bet būtiski ietekmē zobu un smaganu veselību. Sevišķi tas attiecas uz bērniem un tīņiem, kuru organismus ārējo apstākļu izmaiņas ietekmē īpaši.

Stomatologa apmeklējums un dažādas zobu higiēnas procedūras var izrādīties nepietiekami, lai saglabātu smaganas un zobus veselīgus. Ir produkti, kas uzlabo mutes veselības stāvokli, produkti, kurus ir vērts iekļaut ēdienkartē katru dienu. 

Cietie augļi un dārzeņi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Zobi un arī smaganas ir ikdienā saņem mīkstu, pārstrādātu ēdienu. Savukārt no dabas fizioloģiski nav paredzēts, ka cilvēks visu mūžu ēd maigu un sasmalcinātu pārtiku, tāpēc ar laiku smaganas, kas netiek trenētas un noslogotas, sāk palikt vājākas, tajās pasliktinās asinsrite, sākas smaganu asiņošana. Tāpēc cietu dārzeņu un augļu – burkānu, kāļu, redīsu, gurķu, ābolu, graušana noteikti nāks par labu zobiem.

Pirmkārt, tādā veidā mehāniski tiek notīrīts mīkstais aplikums, ko nav notīrījusi zobu birste. Otrkārt, nepieciešamība kārtīgi sakošļāt cietos gabaliņus veicinās siekalu izdalīšanos, kas arī ir labi mutes higiēnai, jo mazina skābo vidi mutes dobumā. Turklāt augļos un dārzeņos ir šķiedrvielas, kas vienkārši ir veselīgas.

Ābolos, gurķos ir vērtīgi vitamīni – B, D, E, K, C, PP, kalcijs, kālijs, magnijs, fosfors u.c. , kas uzlabo asins cirkulāciju smaganās. Sīpols satur vielas, kas darbojas kā antibakteriāls līdzeklis, kas iznīcina kaitīgās baktērijas mutē. Pat bietes, kas gan iekrāso zobus sārtus, ir ļoti vērtīgas zobu veselībai.

Košas un krāsainas ogas

Foto: Publicitātes attēli

Jo košāka un krāsaināka oga, jo labāka tā ir zobiem, jo satur daudzveidīgākus vitamīnus un mikroelementus. Zinātnieki atklājuši, ka dzērveņu sula satur speciālu vielu, kas samazina zobakmeņa veidošanos. Vienīgais, ko iesaka izdarīt pēc centīgas ogu ēšanas, ir izskalot muti, jo skābums, kas ir ogās, "noloba" zobus, padara to emalju mīkstāku. Ūdens lieko skābumu noskalo.
Vīnogas ir profilaktisks pretkariesa līdzeklis, jo satur vielas, kas samazina kariesa baktēriju aktivitāti. Līdzīgi zobu veselību ietekmē arī smilšērkšķu ogas un sula. 

Rieksti un sezama sēklas

Foto: Shutterstock

Dažnedažādi rieksti un sēklas, īpaši sezama sēkliņas, satur kalciju un minerālvielas. Kā jebkurš cietais produkts, arī rieksti veicina zobu notīrīšanos no aplikuma.

Mazuļiem, kuriem īpaši garšo baltmaize, labāk to iedāvāt ar sezama sēkliņām, jo kaitīgo balto miltu iedarbību līdzsvaros sezama sēkliņas, kas turklāt stiprina arī zobu emalju.

Zaļie zaļumi un salāti

Zaļajos lapu salātos un zaļumos – dillēs, lokos, pētersīļos, ir B, A, C, PP vitamīni, jods, dzelzs, beta karotīns, folskābe. Tas viss stiprina ne tikai zobus, bet arī kopējā organisma imunitāti un asinsvadu sieniņas, tāpēc samazinās arī smaganu saiņošana. 

Pētersīļi un loki, tāpat kā sīpoli, samazina kariesa baktēriju kaitējumu, turklāt zaļumu sula košļāšanas laikā nokļūst tajās zobu plaisās, kurās ar zobu birsti piekļūt ir grūti.

Ūdens un zaļā tēja

Foto: Shutterstock

Lai smaganas būtu veselas, ir ļoti svarīgi tās pietiekami apgādāt ar šķidrumu, ūdeni. Ar ūdeni aizskalo ēdiena paliekas. Savukārt zaļā tēja satur polifenolus un dabīgos antioksidantus, kas noder smaganu aizsardzībai un nomāc kariesa baktēriju skaita palielināšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!