Foto: Shutterstock
Rabarbers ir daudzgadīgs dārzenis, kas var zaļot 10 līdz 15 gadus. Sezonas laikā viens rabarbera krūms var saražot līdz 40 kg rabarberu. Pasaulē ir pazīstamas vairāk kā 20 rabarberu sugas. Rabarberiem raksturīgs garš kāts, kas var sasniegt līdz pat divu metru augstumu, un lielas, platas lapas, kas var sasniegt 60 cm diametru. Līdz šim lielākais rabarbers izaudzēts Lielbritānijā 2011.gadā – tā lapas diametrs sasniedza 3,4 metrus! Sendienās rabarberi tika izmantoti galvenokārt medicīniskos nolūkos, piemēram, astmas ārstēšanai, taču mūsdienās šis dārzenis ir neatņemama daudzu tautu pavasara ēdienkartes sastāvdaļa.

Lido uztura speciālisti izpētījuši un apkopojuši interesantus un noderīgus faktus par rabarbera izcelsmi, pielietojumu un nozīmi uzturā. Piemēram, pateicoties diētiskajām īpašībām, lielā cieņā rabarbers ir Holivudā. Citviet ASV un Eiropā tam par godu tiek rīkoti dažādi festivāli, kuros ne tikai ēd sīvo dārzeni, bet arī veido tērpus no tā apjomīgajām lapām.

"Esam jau pieraduši, ka rabarbers tiek izmantots desertos un konditorijas izstrādājumos. Tomēr tas labi sader arī ar pikantiem ēdieniem. Piemēram, Islandē rabarberu ievārījumu tradicionāli pasniedz pie jēra gaļas," stāsta Lido šefpavāre Ilga Joma. "Tāpat no rabarbera var pagatavot vitamīniem bagātus kokteiļus. Izmantojot tikai trīs produktus, var iegūt rabarberu veselības kokteili, kas ir ne vien gards, bet arī atspirdzinošs: rūpīgi notīra rabarberus, sagriež tos kubiņos, pievieno 7% jeb tā dēvēto salātu kefīru un medu, visu kārtīgi sablendē. Jo vairāk rabarberu tiks izmantots, jo biezāks būs kokteilis un koncentrētāka būs tā garša. Lai piešķirtu kokteilim neparastākas garšas nianses, tam var pievienot arī šķipsniņu kanēļa."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!