Sviestmaize var būt veselīga ēdienkartes sastāvdaļa, ja to sagatavo pareizi, vienlaikus izmantojot gan veselīgus, gan garšīgus produktus. Tas ir mīts, ka sviestmaize vienmēr nozīmē tā saukto junk food, kas ikdienas ēdienkartē nav ieteicams. Sviestmaize, ja ar to saprot ātrā ēdināšanas iestādē nopirktu lētu, ātru ēdienu, kas sastāv no lielas, "uzpūstas" baltmaizes, kurā iepildīta desa, cīsiņš, majonēze un neliela salātlapa, noteikti nepieder pie veselīgo sviestmaižu klāsta. Šādi tiek uzņemts daudz lieku un "bezjēdzīgu", pat veselībai kaitīgu kilokaloriju, jo vienlaikus organisms nesaņem nekādas vērtīgas uzturvielas – olbaltumvielas, vitamīnus, minerālvielas. Šādā veidā tiek apēsts liels kilokaloriju un tauku daudzums, turklāt šāda ēdiena "uzbūve'' veicina aptaukošanās un sirds asinsvadu slimību attīstīšanos.
Lai sviestmaizi varētu uzskatīt par veselīgu, tai jāatbilst vairākām prasībām. Pirmkārt, maizei jāsatur pilngraudu milti (jāseko, lai šķiedrvielu daudzums būtu vismaz 5g/100g. Otrkārt, jābūt liesam olbaltumvielu produktam. Tā var būt liesa gaļas šķēle (vistas krūtiņa, tītara gaļa) vai zivs vai siers ar zemu tauku saturu. Desas, sardeles, cīsiņi neatbilst šim kritērijam. Produktiem, ko smērējam uz maizes, jābūt ar zemu tauku saturu, kas, piemēram, var būt dažāda veida sinepes vai kvalitatīva tomātu mērce, vai arī jāsatur veselīgie augu tauki, piemēram, pesto, humuss, olīvu tapenādes u.tml., nevis margarīns, sviests vai majonēze. Dārzeņu daļai jābūt pietiekami lielai, bagātīgai, vislabāk, ja piekož klāt, vai ir atsevišķs trauks ar dārzeņiem.