Šī gada medus degustācija - 13
Foto: DELFI

Piektdien, 6.jūnijā, Rīgas centrā, restorānā Tex-Mex tika baudīts šī pavasara pirmais medus, kas ievākts Saldus pusē no pūpolu ziedputekšņiem un kuram ir īpaša garša un vērtība. Klātesošajiem bija iespēja ne tikai degustēt medu un dažādus ēdienus, kuru viena no sastāvdaļām ir jaunais medus, bet arī vērot un pašiem piedalīties medus sviešanas procesā – pašiem atvākot tikko no stropa izņemtas medus kāres, ievietot tās speciālā, caurspīdīgā medus sviedē, līdz beidzot pavisam svaigo medu pašiem iepildīt burciņās.

"Visu mēnesi gatavojāmies šim notikumam un tas nav tik vienkārši, jo medus raža ir atkarīga no laika apstākļiem, kas Latvijā ir ļoti mainīgi. Tieši tāpēc arī grūti precīzi prognozēt potenciālo šīs vasaras ražu, tomēr šķiet, ka medus apjoms kopumā šogad būs gana liels," pasākumā stāstīja Latvijas Biškopības biedrības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

Biškopis Jānis Vainovskis medus baudīšanas laikā uzsvēra: "Šis medus ir īpaši salds, jo ievākts Saldus apkārtnē. Bites tieši šo medu ievākušas no kārklu un dažādu krūmu pumpuriem, kas tiek papildināts ar pieniņu – pūpolu medus kopā ar pieneņu pienu ir vēl pilnīgāks un saldāks! Katras sezonas sākums ir kā pārsteigums. Nekad nevari prognozēt ražas apjomu, tāpat arī iepriekš nekad nav iespējams noprognozēt, kādu ziedu medu bites izlems ievākt. Piemēram, šogad aukstā laika iespaidā bites iegāja arī egļu putekšņos un tas pat ir vizuāli redzams. Arī garša ir ļoti viegla, tostarp ar patīkamu ciedra garšu".

Šobrīd visā Latvijā biškopji sāk piedāvāt tieši šā gada jauno medu, tāpēc ikviens var droši doties uz tirdziņiem vai citām tirdzniecības vietām, lai nogaršotu pirmo vietējo medu, aicina bitenieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!