Vēsturiski normandieši uzskatīja, ka gailenes veicina iekāri, tādēļ šīs sēnes bijušas neatņemama līgavaiņa kāzu maltītes sastāvdaļa. Taču uzturā tās ieteicams lietot visiem, jo gailenes ir vienas no vitamīniem bagātākajām sēnēm un stiprina imūnsistēmu. Jūlijā, kas tradicionāli ir ne tikai populārākais kāzu mēnesis, bet arī labākais gaileņu ražas laiks, piedāvājam interesantus faktus par šo vērtīgo sēni un tās nozīmi uzturā.
Gailene ir viena no populārākajām sēnēm pasaulē, un tā ir atrodama tikai brīvā dabā. Pasaulē ir bijuši mēģinājumi izveidot gaileņu audzētavas, taču līdz šim gaileni nevienam nav izdevies "pieradināt".
"Šī savvaļas sēne, kas atrodama gandrīz visā pasaulē, ir pazīstama ar savu maigo garšu un patīkamo tekstūru. Vasaras laikā iesaku gailenes gatavot kopā ar sezonas dārzeņiem, piemēram, kabačiem," savā pieredzē dalās "Lido" šefpavāre Ilga Joma. "Piemēram, lai pagatavotu kabaču pankūkas ar gailenēm, sēnes nepieciešams smalki sagriezt un apcept sviestā. Kabacis jāsarīvē uz rupjās rīves, jāpievieno saceptās gailenes un ola, jāpierīvē ķiplociņš un sagriezti zaļumi, nedaudz garšvielu un kārtīgi jāsamaisa. Masai vajag pievienot nedaudz miltu, lai veidotos pankūku mīklas konsistence. Kad masa pāris minūtes ievilkusies, veido mazas pankūciņas un cep pannā ar olīveļļu. Pankūkas pasniedz ar salātu jogurtu, kuram pievienots baziliks, pāri palikušos zaļumus var izmantot dekoram."