7079703
Foto: PantherMedia/Scanpix
Ieradums ik rītu brokastīs izdzert kafijas krūzi piemīt vai katram otrajam. Ir izskanējuši ārstu brīdinājumi uzmanīties cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu, zobārsti brīdina par zobu iekrāsošanos. Blakus šīs ne īpaši pozitīvajām ziņām nesen izskanējuši jauni fakti, kas ļauj paraudzīties uz kafijas malkošanu jaunā gaismā.

Zinātnieki, veicot pētījumus, konstatējuši, ka kafijas pupiņas patiesībā spēj aizkavēt redzes zudumus, aklumu un glaukomas attīstību. Kā raksta "Delish", balstoties uz "Cornell Chronicle" publicēto pētījumu, kafijas pupiņas satur CLA jeb hlorogēnskābi. Tā ir atzīta par spēcīgu antioksidantu, kas aizkavē redzes deģerenāciju. Pētnieki novēroja peles, kuras bija saņēmušas slāpekļa oksīdu un tādēļ cieta no redzes pasliktināšanās. Otra peļu grupa pirms apstrādes ar oksīdu bija saņēmušas CLA jeb hlorogēnskābi, antioksidantu, kas ir kafijas sastāvā - šajā grupā redzes pasliktināšanās netika novērota.

Ņemot vērā izdarītos secinājumus, zinātnieki pašreiz ir ķērušies klāt jaunam pētījumam - noskaidrot, vai CLA spēj pārvarēt membrānu, kas pārklāj acs tīkleni, t.sk. acs-tīklenes barjeru. Ja šim pētījumam būs pozitīvs rezultāts, pastāv reāla iespēja, ka nākotnē zinātnieki nāks klajā ar rekomendāciju izdzert vienu kafijas tasīti dienā, lai izvairītos no tīklenes bojājumiem. Un netiek izslēgta iespēja, ka pienāks laiks, kad hlorogēnskābe no kafijas tiks pievienots acu pilieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!