Foto: Shutterstock
Arbūzu mīl gandrīz visi - šo strīpaino milzeni mēs esam gatavi vai velšus velt mājas no veikala, tas spēj "pabarot" veselu ģimeni un veldzēt slāpes viskarstākajā vasaras dienā. Kā šis izcili gardais "dārzeņauglis" nonācis līdz mūsu galdiem, kāda bijusi tā vēsture? Izrādās, arbūza izcelsmes vieta ir Kalahari tuksnesis Āfrikā. Senie ēģiptieši lika arbūzus blakus saviem faraoniem to kapa vietās, lai nodrošinātu gardas maltītes arī aizsaulē. No Ēģiptes tālāk izplatība notika Vidusjūras virzienā, kurp tos nogādāja tirgotāju kuģi. 10.gadsimtā arbūzs nonāca arī līdz Ķīnai, kas pašlaik ir lielākais audzētājs pasaules mērogā. Pēc trīs gadsimtiem arbūzi ar moru palīdzību beidzot sasniedza arī Eiropu.

1. Arbūzs spēj veldzēt ne tikai slāpes, bet tas palīdz mazināt iekaisumu un palīdz cīnīties ar astmu, asterosklerozi, diabētu, vēzi un artrītu.

2. Pasaulē tiek audzētas 1200 dažādas arbūzu šķirnes. Arbūzi mēdz būt bez sēkliņām, kā arī dažādās krāsās - dzelteni, rozā un sarkani. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!