PantherMedia/Scanpix
Foto: PantherMedia/Scanpix
Tas, kādi ir ēdiena servēšanas un maltītes baudīšanas principi, ēdot pie zviedru galda, ir zināms visiem, tomēr ne katrs var atbildēt uz jautājumu, kāpēc tieši pastāv termins "zviedru galds", nevis, piemēram, "krievu" vai "azerbaidžāņu galds", un kā šāda ēdiena pasniegšanas ideja mūsu skandināvu kaimiņiem vispār radusies?

Šai sakarā, apkopojot interneta resursos pieejamo informāciju, noskaidrojām vērtīgus faktus par pazīstamā zviedru galda vēsturisko izcelsmi un pareiziem šajā stilā pasniegtas maltītes baudīšanas principiem.

Termins "zviedru galds" jeb "smörgåsbord" (sviestmaižu galds – no zviedru val.) popularitāti Latvijā iemantoja pagājušā gadsimta nogalē, savu nepārprotamo nozīmi saglabājot arī līdz šodienai. Tiesa, paši zviedri, ierodoties Latvijā, ir izbrīnīti par šādu apzīmējumu viņiem tik ierastajai ēdienu un uzkodu servēšanai pēc bufetes principa un nemaz nenojauš, cik asociatīvs un pašsaprotams mums, latviešiem, šķiet šis termins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!