garšvielas garšaugi
Foto: Shutterstock

Bieži vien naža gals paprikas vai šķipsna timiāna ir īsts brīnumlīdzeklis, kas konkrētajam ēdienam piešķir tieši tam raksturīgo garšas niansi. Un, kaut zināms, ka garšvielas un garšaugi var būt arī vitamīnu un antioksidantu avots, daži no tiem slēpj sevī īpašu spēku. Uzzini, kam pēc oprah.com speciālistu domām vienmēr ir jābūt tava garšvielu plauktiņa krājumos.


Pētersīļus pret salviju

Foto: Shutterstock

Gan pētersīļos, gan salvijā ir augsts K vitamīna līmenis (tas veicina asins recēšanu un palīdz saglabāt stiprus kaulus), bet salvija uzvar ar 26% pārsvaru. Pētījumi ir pierādījuši, ka šo garšaugu ir ļoti ieteicams iekļaut Alcheimera slimnieku uzturā, jo regulāra salvijas lietošana spēj uzlabot atmiņu.

Kāda pētījuma ietvaros tika konstatēts, ka grupa jauniešu, kura pirms atmiņas testa pildīšanas saņēma nelielu devu spāņu salvijas eļļas, tajā uzrādīja labākus rezultātus. Tādēļ speciālisti iesaka pētersīļus izmantot ēdiena dekorēšanai, bet gatavošanai izmantot silti aromātisko salviju, kas īpaši labi papildinās ķirbju ēdienus.

Muskatriekstu pret ingveru

Foto: Shutterstock

Daudzu tautu medicīna ingveru pazīst un izmanto kā lielisku līdzekli pret kuņģa un gremošanas trakta kaitēm, bet reti kurš ir informēts, ka antioksidantiem pārbagātais ingvers atvieglo arī menstruālos krampjus un palīdz mazināt migrēnas radītās galvassāpes.

Mičiganas Universitātes vēža centra pētnieki ir konstatējuši, ka pulverveida ingvera saknes ekstrakts var kavēt vēža šūnu attīstību olnīcās. Turklāt ingvera pikantā garša lieliski iederas ēdienos, kuriem parasti tiek pievienots muskatrieksts – rīsos, zupās un, protams, sildošās tējās.

Timiānu pret oregano

Salīdzinājumā ar timiānu, viena tējkarote oregano jeb raudenes satur sešas reizes vairāk omega-3 taukskābju, kas ir šūnu membrānu galvenās sastāvdaļas, kas nodrošina membrānas caurlaidību. Vissvarīgākās tās ir nervu šūnu, acs tīklenes, sirds un smadzeņu pilnvērtīgai darbībai. Vispārzināma ir omega-3 taukskābju labvēlīgā iedarbība uz sirds un asinsvadu sistēmu, turklāt tās arī labvēlīgi ietekmē locītavu veselību un ādas izskatu, palīdz organismam cīņā ar infekcijām, aizsargā pret alerģijām un samazina stresu.

Oregano garšviela, kas picai raksturīgās garšas nianses, bet šis garšaugs noderēs arī pastas ēdienu, mērču un risoto papildināšanai.

Baziliku pret rozmarīnu

Foto: Shutterstock

Rozmarīna priekšrocības ir visai iespaidīgas. Papildus tam, ka šis garšaugs ir lielisks dzelzs un kalcija avots, tā sastāvā ir vielas, kas var palīdzēt kontrolēt 2. tipa diabētu.

Vēl viens bonuss - rozmarīns palīdz mazināt kancerogēno savienojumu kaitīgo ietekmi uz organismu, kas var rasties sarkanās gaļas gatavošanas procesā: gatavojot gaļu augstā temperatūrā, var rasties veselībai kaitīgi toksīni, kuru uzkrāšanās organismā tiek saistīta ar konkrētiem vēža paveidiem. Pētījumi pierāda, ka rozmarīna ekstrakta pievienošana liellopa gaļai pirms tās cepšanas vainagojas ar zemākiem kancerogēno savienojumu rādītājiem gatavā produktā.

Rozmarīnam ir īpaši labas "attiecības" ar kartupeļu un gaļas ēdieniem

Melnos piparus pret Kajēnas pipariem

Foto: Shutterstock

Nebrīnies, bet daudzviet pasaulē pikantie Kajēnas pipari tradicionāli tiek izmantoti, lai atvieglotu gremošanu un mazinātu kuņģa spazmas. Ārsti jau sen ir nonākuši pie secinājuma, ka kuņģa slimību iemesls nav ass ēdiens, bet gan baktērija Helicobacter Pylori. Protams, ja tev ir neārstēts gastrīts, pipara lietošana sagādās nepatīkamas sajūtas, tādēļ pirmkārt būtu vēlams apkarot kaitīgo baktēriju.

Kas gan Kajēnas piparā ir tik unikāls? Tas ir tūlītējs asins cirkulācijas stimulētājs, kas palīdz šūnām piegādāt barības vielas daudz rezultatīvāk. Bez tam Kajēnas pipars satur vērtīgas sastāvdaļas, kas atveseļojoši iedarbojas uz organismu, īpaši uz kardiovaskulāro sistēmu. Kajēnas piparos ir atrodami unikāli fitoelementi, vitamīni (īpaši C un E), minerālvielas (ieskaitot magniju). 

Šis pipars attīra asinis, ļaujot hormonālajiem signāliem darboties bez traucējumiem un zudumiem, tādā veidā imūnsistēmas atbildes reakciju padarot ātrāku un efektīgāku. Turklāt pētījumi parāda, ka Kajēnas piparu sastāvā esošais kapsaicīns var palīdz kontrolēt sāta sajūtu un samazināt tauku uzņemšanu – ideāls iemesls piešķilt asumu jau nākamajai ēdienreizei!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!