Viskija meistarklase - 13
Foto: DELFI
Viskija radīšana šodien ir smalks, ilgs un ļoti sarežgīts process. Kad viskiju lietoja tikai Skotijā, pašu ciemā, tikmēr iesala proporcijas, dzēriena aromāts un pēcgarša varēja būt katru reizi cita un neviens par to pārlieku nepārdzīvoja. Taču tagad, kad cienītāji un eksperti visā pasaulē zina, kā tieši ir jāgaršo un jāsmaržo tās vai citas markas dzērienam, improvizācijām un nevērībai nav vietas.

Tāpēc ar katru gadu desmitu arvien lielākā cieņā un godā tiek turēti gan vīna, gan konjaka un viskija darītavu meistari, kuru pārziņā ir blendēšana - dažādu izejvielu sajaukšana īstajās proporcijās. Mēdz teikt, ka šo amatu mācās visu mūžu un pat dzīves nogalē neviens blenda meistars nevar teikt, ka ir visā pilnībā apguvis šo mākslu. Un katrā no lielākajām darītavām ir bijuši vai ir meistari, kuru blendi kļuvuši leģendāri un tiek saglabāti nākamajām paaudzēm.

Tā februārī Rīgā viesojās vienas no pasaulē zināmākās Skotijas viskija darītavas "Grant's" sūtnis Robs Allansons, kurš Latvijas viskija cienītājus, profesionāļus un interesentus iepazīstināja ar viskija blendēšanas pamatiem. Vienu no šīm sesijām apmeklēja arī portāls "Tasty.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!