Ķīniešu padomi
Iespējams, vislabāk tējas dabu ir izpratuši ķīnieši, kas tējas koka lapiņu dzērienu atklāja pirms 5000 gadiem. Tēja ir domāta garšas un smaržas baudai, dzīves svinēšanai. Cauri gadu tūkstošiem ķīnieši ir noformulējuši ne tikai to, kā ir pareizi, bet arī to, kā ir nepareizi dzert tēju. Tādēļ senajās ķīniešu tējas gudrībās der ieklausīties. Kādas tad ir 10 ķīniešu "nedrīkst" tējas?
- Ķīnieši uzskata, ka tēju nedrīkst dzert tukšā dūšā, jo tējai piemīt vēsinoša iedarbība. Tukšā dūšā tā pārmērīgi atdzesē kuņģi un liesu.
- Viņi arī uzskata, ka tēju nedrīkst dzert uzreiz pēc ēšanas. Tā atšķaida gremošanas sulas, kuras paredzētas ēdiena sašķelšanai. Tēja jādzer pusstundu pēc ēšanas.
- Nedrīkst dzert verdošu tēju. Ar šādu tēju var traumēt barības vadu un kuņģa sienas. Turklāt vispiemērotākais ūdens tējas apliešanai ir nevis tikko uzvārīts un verdošs, bet nedaudz atdzisis. Vislabākā tējas dzeršanas temperatūra, ķīniešu prāt, ir 56 ºC.
- Nedrīkst dzert arī ļoti aukstu tēju. Šāda tēja neuzmundrinās organismu, un gaidītā enerģijas pieplūduma vietā ķermeni pārņems aukstums un smagums.
- Nedrīkst dzert pārāk stipru tēju. Tēja ir ārstniecisks līdzeklis un satur daudz un dažādas vielas, līdz ar to nekādā gadījumā ar tējas stiprumu nedrīkst pārspīlēt. Tanīna un kofeīna deva stiprā tējā būs tik liela, ka nervu sistēma tiks agresīvi kairināta. Tas var izraisīt gan galvas sāpes, gan bezmiegu naktī.
- Nedrīkst tējas stiprumu vārīt. Tam vāroties, izgaro visas vērtīgās vielas un tēja sāk skābt. Tāpat nav ieteicams ļaut tējai pārāk ilgi ievilkties, jo tējas lapas nelielā daudzumā satur arī kaitīgas vielas. Tēja jādzer 10 – 15 minūtes pēc pagatavošanas.
- Lai arī labu tēju var uzliet vairākas reizes, tomēr ne vairāk par divām reizēm. Trešajā reizē tējai vairs nebūs nedz garša, nedz smarža, būs zaudētas visas labās īpašības un sāks izdalīties kaitīgās vielas.
- Ķīnieši neiesaka dzert tēju īsi pirms ēšanas. Tējas ietekmē cilvēkam sašķidrinās siekalas un ēdiens pēc tam liekas bezgaršīgs. Liels daudzums izdzertas tējas kavē arī olbaltumvielu uzsūkšanos organismā.
- Nedrīkst tēju uzdzert zālēm. Tēja izmaina zāļu iedarbības raksturu.
- Nedrīkst dzert vakardienas tēju. Nakts laikā tējā savairojas daudzas dažādas baktērijas, bet visi vitamīni ir izzuduši.
Mūsdienu zinātnes un dietologu padomi
Saskaņā ar jaunākajiem atklājumiem par tēju četri no pieciem eiropiešiem tēju sagatavo nepareizi. Lielākā daļa cilvēku, aplejot tēju, uzskata, ka, lai tēja ievilktos, ir pietiekami ar piecām minutēm un bieži nenogaida pat piecas minūtes. Tēja sastāv no vairāk kā 30 000 dažādu ķīmisko elementu, tas ir ļoti komplekss dzēriens un, lai aktivizētos visas tējas vērtīgās molekulas, lai tās sāktu savstarpēji iedarboties, tām ir nepieciešams laiks. Tēja jādzer 10 – 15 minūtes pēc pagatavošanas.
Tēja ir ļoti vērtīgs dzēriens, tās iegūšanā ir ieguldīts milzīgs darbs, sākot ar tējas krūmu audzēšanu, lapiņu savākšanu un kaltēšanu. Beigās cilvēks savā steigā, nepareizi tēju aplejot, brīnumaino lapiņu sabojā vai vienkārši visu vērtīgo neizmanto un izmet laukā. Mūsdienu pētījumos noskaidrots, ka visoptimālākā tējas dzeršanas tenperatūra ir apmēram 65 ºC.
Zinātnieki ir centušies arī atbildēt uz jautājumu, vai pareizi ir pienu ieliet krūzītē pirms ūdens vai otrādāk. Piens noteikti jāpievieno pats pēdējais, citādi tas piedalās tējas aktivizēšanas un veidošanas procesā. Kurā brīdī ielej pienu, nebūtu svarīgi, ja tēja tiek uzlieta atsevišķā kanniņā. Kopumā uztura speciālisti uzskata, ja kāds vēlas dzērienam pievienot pienu, tad tas jāmaisa ar kādu citu dzērienu, bet tikai ne ar tēju. Un, protams, tēja ir jādzer bez cukura.
Ja vēlies apslāpēt apetīti, tad tieši pirms ēšanas dietalogi iesaka izdzert krūzīti zaļo tēju. Tādējādi tu apēdīsi daudz mazāku porciju. Mūsdienu dietologi arī brīdina cilvēkus, nedzert visu laiku viena veida tēju. Mājās vajdzētu būt vismaz četriem dažādiem tējas veidiem, kurus ik pa laikam nomaina.