Siera mīļiem lieliskas ziņas! Zinātnieki ir pierādījuši saikni starp ieradumu ēst sieru un cilvēka mūža garumu, un viņa kopējo veselību, raksta Telegraph.
Dānijas Orhūsas Universitātes zinātnieki uzskata, ka siers varētu būt viens no galvenajiem pārtikas produktiem, kas paātrina vielmaiņu un kavē liekā svara veidošanos. Pie šādiem secinājumiem zinātnieki nonākuši, pētot franču ēšanas ieradumus. Lai arī franči ikdienā patērē ļoti daudz, turklāt treknu sieru, viņi ir viena no veselīgākajām un ilgāk dzīvojošām tautām Eiropā.
Šo dzīves stila fenomenu, kad ikdienā tiek patērēti šķietami neveselīgi produkti, piemēram, trekns siers un vīns, mēdz saukt arī par "franču paradoksu". Dānijas zinātnieki raduši vienkāršu atbildi - fermentēti piena produkti, pie kuriem pieder arī siers, pagarina cilvēka mūžu un uzlabo veselību.
Eiropas kontekstā frančiem ir vismazākais rādītājs saslimstībai ar sirds un asinsvadu slimībām, tautas vidējais mūža garums ir 82 gadi. Tajā pašā laikā francūzis gadā vidēji apēd 23,9 kg siera. Salīdzinoši Lielbritānijas iedzīvotājs gadā vidēji apēd 11,6 kg siera un to saslimstība ar sirds un asinsvadu slimībām ir divas reizes augstāka nekā frančiem.
Dānijas zinātnieki ir salīdzinājuši analīžu rezultātus cilvēkiem, kuri ikdienā patērē sieru, sviestu un pienu, ar to cilvēku analīzēm, kuri piena produktus ēd maz. Noskaidrojies, ka siera ēdāju asinīs ir ļoti augsts sviestskābes līmenis. Tā ir viela, kas samazina lieko svaru un paātrina vielmaiņu. Jo sviestskābes līmenis ir augstāks, jo sliktā holesterola līmenis ir zemāks.
Šie nav vienīgie pētījumi, kas pierāda siera veselīgumu. 2012. gadā tika veikti īpaši pētījumi Rokforas sieram. Arī šajos pētījumos noskaidrojās, ka siers profilaktiski pasargā no saslimšanas ar sirds un asinsvadu slimībām, tādējādi uzlabojot veselību un pagarinot cilvēka mūžu. Arī zilā siera pelējuma sēnīti saista ar "franču paradoksu". Šajā pētījumā zinātnieki nonāca pie secinājuma, ka ieradums ikdienā dzert glāzi sarkanvīna nav vienīgais iemesls, kas izskaidro "franču paradoksu". Viņi izvirzīja hipotēzi, ka zilie sieri, iespējams, ir daudz nozīmīgāks faktors profilaksē pret sirds un asinsvadu slimībām nekā vīns.
Gardas siera ēdienu receptes no Tasty.lv pavārgrāmatas:
Grilēts siers ar svaigajiem salātiem un apelsīnu kuskusu
Veģetāriešinoteikti nespēj iedomāties savu ēdienkarti bez siera, jo tas maltītēm piešķir sātīgumu un patīkamu sāļumu, tāpēc šī recepte būs labs papildinājums ikdienas maltītēm. Grilēts halumi siers kombinācijā ar svaigajiem dārzeņiem rada lieliski sabalansētu garšu buķeti, ko noteikti novērtēs arī veģetāro ēdienu skeptiķi.
Zilais siers, Tobasko mērce un grieķu jogurts? Maigais jogurts un izteiktais siers būs patīkams pārsteigums tavām garšas kārpiņām. Ātri pagatavojama mērce ar asumiņu, kuru baudīt kopā ar uzkodām un dārzeņiem.
Olīvas, fetas siers, olas, piens, nedaudz spinātu un sīpols. 10 minūtes, lai sagatavotu produktus, 20 minūtes cepšanai. Un aromātiska grieķu omlete gatava - labu apetīti!
Franču virtuves klasika - gužēr cepumiņi. Viegla, pikanta un patīkama uzkoda, pļāpājot ar draugiem pie vīna glāzes. Siera bumbiņām, salīdzinot ar citām uzkodām, ir liela priekšrocība. Tās var sagatavot iepriekšējā dienā un pirms ierodas viesi sasildīt cepeškrāsnī. Ar tām ērti arī doties ciemos. Tām vienmēr ir piekrišana. No šī mīklas daudzuma sanāks 30 siera bumbiņas.
Vienkārša recepte, kas labi saderēs ar glāzi vīna un sirsnīgām sarunām ar draugiem. Ar šķiņķi un sieru pildīto šampinjonu recepti iesaka vīna un tapu bara "D'vine" pavāri Līga Podkaļuka un Viktors Manuels Barahass Garsija. Visas Spānijai raksturīgās sastāvdaļas, kuras iekļautas receptē, iespējams iegādāties jebkurā Latvijas lielveikalā.
Cepta vistas fileja, kas pildīta ar sieru un pasniegta ar ceptiem gurķiem
Grilēta vistas fileja brīnišķīgi saderēsies ar ceptiem gurķiem. Kas teicis, ka gurķus nevar cept? Var.Ēdiensbūs viegls, piemērots vēlākām vakariņām, neradot smaguma sajūtu. Filejas pildīšanai iesakām izmantot piesātināto spāņu cieto aitas sieru Mančego (Manchego), bet derēs arī jebkurš cits labi kūstošs siers.
Pavisam viegli pagatavojama siera uzkoda, kas iepriecinās ne tikai pašu gatavotāju, bet arī ēdājus. Siera nūjiņām kraukšķīgumu piešķirs rīvmaizes panējums, bet siltais siers tās viducī patīkami kusīs uz mēles.
'Fettuccini Alfredo' jeb spageti ar sviestu un parmezāna sieru
Piedāvājam Itālijas klasikufettuccini Alfredo. To ir ļoti viegli pagatavot, šim ēdienam ir tikai trīs sastāvdaļas, bet tas ir ļoti bagātīgs, sātīgs un pa īstam baudāms tikai šāds – trekns un sātīgs. Taupi šo recepti īpašam gadījumam, jo tā ir ļoti garda. Parmezāna sieru labāk pērc gabalā, nevis jau sarīvētu. Siers ir dārgs un eksluzīvs, bet īstā parmezāna siera burvība ir izbaudāma tikai to rīvējot īsi pirms gatavošanas. Protams, šo sieru var aizstāt arī ar citiem kvalitatīviem cietajiem sieriem, bet noteikti izvēlies cieto sieru.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit