lasis rupjmaize
Lai cik tas neizklausītos dīvaini, arī sviestmaize raksturo tautu un tās ēšanas ieradumus. Latvieši par savām sviestmaizēm var saukt ikvienu rupjmaizes variantu - vai uz rupjmaizes būtu uzlikts biezpiens ar krējumu, redīsiem un dillītēm, vai lasis ar zaļumiem, vai kūpināta gaļas šķēle ar sīpola un marinēta gurķa ripiņām - tie visi raksturo mūsu ēšanas tradīcijas. Uzaicinām ceļojumā apkārt pasaulei ar 12 sviestmaizēm no dažādām valstīm.

Spānijas sviestmaize - Bocadillo


Spāņu "Bocadillo" jeb bokadīlas gatavo, izmantojot kraukšķīgu bageti. To garenvirzienā pārgriež uz pusēm, atvērto mīkstumu iesmērē ar pirmā spieduma olīveļļu, uzkaisa nedaudz piparu un pilda ar pikantām uzkodām dažādās kombinācijās. Tās var būt vītinātas vai kūpinātas gaļas šķēles, čorizo vai kāda cita desiņa, siers, omlete, paprikas ripiņas vai pat kartupeļi, dažādi marinēti dārzeņi.

Venecuēlas sviestmaize - Arepa

Foto: Shutterstock


Venecuēlas sviestmaizei "Arepa" jeb arepai izmanto kukurūzas miltu plācenīšus, kuri var būt gan grilēti, gan vārīti eļļā. Plācenīšus pārgriež plakaniski gandrīz uz pusēm, veidojot kaut ko līdzīgu pitas kabatai. Pēc tam plāceni pilda ar dažādiem sāļiem un pikantiem produktiem. Var izmantot liellopa, cūkas, vistas vai jebkādu citu gaļu, kas saplucināta pa šķiedrām un sajaukta ar mērci, var pildīt arī sieru, melno pupu biezeni, avokado un citus dārzeņus.

Francijas sviestmaize - Croque Madam

Foto: Shutterstock


Francijas sviestmaize "Croque Madam" jeb dāmas grauzdiņš būtu jāmin pārī ar kunga grauzdiņu - "Croque Monsieur". Abi grauzdiņi raksturo franču brokastis. Klasiskais dāmas grauzdiņš sastāv no divām tostera baltmaizes šķēlēm, kuras apsmērē ar sviestu. Starp maizītēm, sviestam vienmēr atrodoties uz augšu, liek šķiņķa šķēli, siera šķēli un cepeškrāsnī grauzdē, līdz maize zeltaina un kraukšķīga. Dāmas grauzdiņam pirms pasniegšanas pa virsu uzliek ceptu olu. Ja vēlas kungu grauzdiņu, tad pa virsu liek bešamela mērci un pēc tam grauzdē.

Vjetnamas sviestmaize - Banh Mi

Foto: Shutterstock


Vjetnamiešu sviestmaizi "Banh Mi" jeb banmi gatavo no bagetes, to pārgriežot gareniski uz pusēm un pildot ar kādu no gaļām. Populārākā ir cūkgaļa vai kāda desa. Pildīšanai izmanto arī aknu pastētes vai ceptu olu. Gaļas pildījumu parasti papildina marinēti burkāni, gurķis, kinzas zaļumi, čili un kāda asa mērce.

Kanādas sviestmaize ar kūpinātu gaļu

Foto: Shutterstock


Kanādas sviestmaizi ar kūpinātu gaļu mēdz saukt arī par Monreālas sviestmazi. Tā var būt gan rupjmaize, gan saldskābā maize, gan baltmaize. Šai sviestmaizei ir raksturīgi, ka maizes šķēles, starp kurām liek neskaitāmas, plāni sagrieztas kūpinātās gaļas šķēles, tiek apsmērētas ar sinepēm. Gaļas slānis reizēm ir vairākus centimetrus biezs. Gaļu mēdz papildināt arī ar marinētām gurķu šķēlītēm vai sieru.

Turcijas sviestmaize - Doner kebab

Foto: Shutterstock


Turcijas sviestmaize "Doner kebab" jeb vienkārši kebabs ir pildīta pitas maize ar dažādiem gardumiem: jēra, vistas vai liellopa gaļu, sīpoliem, tomātiem, kāpostiem, salātiem, burkāniem un čili. Pildījums beigās tiek pārliets ar kādu mērci.

Indijas sviestmaize - Vada Pav


Indijas sviestmaize "Vada Pav" jeb vedapav ir pikanta, asa veģetārā maizīte. Šīs sviestmaizes pagatavošanai izmanto mīkstu, pūkainu baltmaizes bulciņu. To pārgriež gandrīz uz pusēm, veidojot kabatu, un pilda ar eļļā vārītu kartupeļu plāceni, ko papildina pikants, ass čatnijs. Izmanto arī dažādu čatniju kombināciju, piemēram, vienā maizītē lieto gan ķiploku, gan tamarinda un kokosrieksta čatnijus.

Kartupeļu plāceni gatavo no vārītiem kartupeļiem, tos kombinējot ar zirņiem, ķiplokiem, kinzas zaļumiem, Indijas riekstiem un čili pipariem. Visu sastrādā biezputrā, pēc tam veido nelielas lodītes, kuras fritē karstā eļļā.

Skandināvijas sviestmaize - Smorrebrod

Foto: Shutterstock


Skandināvijas sviestmaizēm līdzīgi kā Latvijā izmanto rupjmaizi, visbiežāk graudu rupjmaizi vai plakanmaizīti. Uz maizes šķēles uzsmērē sviestu un pa virsu kārto visdažādākās aukstās uzkodas: siļķi, lasi, makreli, citas zivis, garneles, ikrus, vārītas olas šķēles, vārītu gaļu, šķiņķi, sieru, marinētus gurķīšus, sīpoliņus, bietes, salātus, zaļumus un dažādas krējuma mērcītes.

Japānas sviestmaize - Katsu Sando

Foto: Shutterstock


Japānas sviestmaizei "Katsu Sando" izmanto divas mīkstas baltmaizes šķēles, starp kurām parasti liek cūkgaļas šniceli, bet tā varētu būt arī vistas gaļas šnicele. Gaļu papildina smalki sagriezts kāposts.

Sagriež šķēlēs cūkas fileju, apkaisa ar sāli un pipariem, apvārta miltos, olā, rīvmaizē un fritē karstā eļļā. Pēc tam apcepto gaļu un sagrieztos kāpostus liek starp divām baltmaizes šķēlēm, no kurām viena apsmērēta ar Japānas sinepēm, bet otra ar tonkatsu mērci. Abas piedevas nopērkamas tikai speciālajos Āzijas veikalos. Maizei tiek nogriezta garoziņa un maliņas saspiestas kopā.

Meksikas sviestmaize - Torta

Foto: Shutterstock


Meksikas sviestmaize "Torta" var tikt pasniegta gan auksta, gan silta. Tā parasti ir ar kādu gaļu vai čorizo desu, kuru papildina ar vārītu pupu biezeni, sīpoliem, avokado, zaļumiem un sieru. Silto maizi pirms pildīšanas no mīkstuma puses uz pannas apcep.

Polijas sviestmaize - Zapiekanka

Foto: Shutterstock


Polijas sviestmaizi latviski būtu jāsauc par karstmaizi - "Zapiekanka". To mēdz saukt arī par franču picu, jo tai izmanto gareniski pārgrieztu bageti. Uz tās līdzīgi kā uz picas var likt visdažādākās sastāvdaļas, piemēram, sēņu mērci, gaļu vai desu, pārkaisa ar sieru un cep cepeškrāsnī, līdz maizīte kraukšķīga un siers izkusis. Pasniedz ar tomātu mērci un/vai majonēzi.

ASV sviestmaize ar ogu želeju un zemesriekstu sviestu

Foto: Shutterstock


ASV šī sviestmaize ar ogu želeju un zemesriekstu sviestu ir ļoti populāra, un tā ir amerikāņu brokastu klasika. To pagatavot ir ļoti vienkārši un ātri. Vienu mīkstu baltmaizes šķēli apsmērē ar zemesriekstu sviestu, otru ar skābenu ievārījumu vai želeju un abas puses saspiež kopā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!