Kiprā dzīvojošā latviete Aelita Theodosiou aprīlī piedalījās veselos divos Kipras kulinārijas šova "Virtuve bez robežām" raidījumos. Aelita Tasty.lv pastāstīja ne tikai to, kā viņai gāja, bet arī sniedza ieskatus tajā, kā viņa saglabā latviešiem tik tuvos ēst gatavošanas paradumus jau 11 gadus, dzīvojot pavisam citā kultūrā.

Līdz kulinārijas šovam Aelita nonāca ar starptautiskā projekta "Europractices" palīdzību, kas ar šova palīdzību stāsta kipriešiem par dažādajām pasaules kultūrām. Pirmajā no raidījumiem, kura video varat redzēt zemāk, Aelita kipriešiem stāstīja un rādīja, kā gatavot kartupeļu pankūkas un "Peldošās salas". Raidījuma ietvaros viņa arī stāstīja par to, ko pati gatavo ikdienā, bet mums viņa atklāja, ka, viņasprāt, latvieši aizvien vairāk savā virtuvē ielaiž citu valstu nacionālo virtuvi, tādējādi aizmirstot par īstajām latviešu vērtībām.

Otrajā raidījumā Aelita bija īpaši pacentusies un studijā radījusi Līgo svētku un Jāņu dienas noskaņu, ap galvu liekot vainagu, kas pīts no Kiprā sastopamajiem savvaļas augiem, kas atgādina tos pašus, kurus jūnijā saplūkt pie mums. Studijā Aelita rādīja, kā gatavot piena dārzeņu zupu un siera salātus, bet līdzi viņa bija paņēmusi mājās gatavotus ķiploku grauzdiņus, ķimeņu sieru, auzu pārslu cepumus un medus dzērienu.

Interesanti ir bijis salīdzināt atšķirības starp kipriešu gatavošanas paradumiem, un latviešu – studijā tika uzaicināts vēl viens viesis, kiprietis, kurš bieži viesojies Latvijā. Vīrietis no savas pieredzes pastāstīja, ka latviešiem netraucējot ēst ķiplokus, kas kipriešiem nav pieņemami nepatīkamās smaržas dēļ, kā arī viņš atklāja, ka pie mums zupas ēd visu cauru gadu, bet kipriešiem tas ir aktuāli vien ziemas sezonā.

Aelita arī dalījās atmiņās par to, ka bērnībā labprāt baudījusi klimpas, putraimu biezputras, piena zupas un citus labumus, kurus tagad tik bieži vairs negatavo. Vaicājot par to, vai viņa nav pārņēmusi kipriešu ēst gatavošanas paradumus, Aelita atklāja, ka, tā kā Kiprā nav pieejami tie paši produkti, kas pie mums, viņai latviskos ēdienus izdodas pagatavot reti. Bet, ja rodas izdevība, viņa gatavojot piena, biešu un dārzeņu zupas, kuras labprāt ēd arī viņas sešgadīgā meita.

Latviete iesaka atgriezties mums "pie senču saknēm" un izkopt to, ka mums ir īpaša virtuve. Tāpat, izmantot visu, kas aug mūsu pašu zemē, jo tas ir pats veselīgākais. Arī Tasty.lv novēl Aelitai turpināt iedvesmot kipriešus ar mūsu garšīgajiem ēdieniem!

Pievienojām arī abus raidījumus, kurus gan vairāk varēs baudīt ar acīm, jo tie, diemžēl, ir grieķu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!