Lai neapmulstu pie saldējumu vitrīnas un nopirktu tieši to, ko visvairāk kārojas, ir svarīgi zināt, ar ko tad īsti atšķiras smūtija saldējums no augļu saldējuma vai sasaldētas sulas. To portālam "Tasty.lv" skaidro "Food Union" pārstāvji:
Mūsdienās smūtija saldējumam (sorbetam) ir neskaitāmas garšas variācijas, taču tā pamatbūtība ir viena – tas ir augļu un ogu saldējums, kura sastāvā nav piena, saldā krējuma vai tauku. Tāpēc augļu smūtija saldējumu var droši saukt par diētisku desertu, jo tajā ir ļoti maz kaloriju.
Turpretim augļu saldējuma galvenā sastāvdaļa ir piena un saldā krējuma saldējums, kas papildināts ar veselām ogām un lieliem augļu gabaliņiem, un tā glazūra ir no dabīgām augļu sulām.
Savukārt sulas saldējuma nosaukums runā pats par sevi – tā galvenā sastāvdaļa ir sula.
Kā pagatavot smūtija saldējumu mājās? Idejiski - gluži tāpat, kā gatavojot pašu smūtiju, tikai pēc tam uz kādu laiku to ieliekot vēl saldētavā. Kā zināms, smūtijs ir savā vislabākajā formā, ja divas trešdaļas no tā sastāvdaļām ir saldētas, taču vērts atcerēties, ka ledu tik un tā blendēšanas procesā vienmēr pievieno kā pašu pēdējo no sastāvdaļām (ja izmanto). Lai neizmantotu tikai ledu, vērts eksperimentēt. Piemēram, saldētavā var ievietot pārgatavojušos banānus un izmantot tos smūtiju gatavošanai ledus vietā.
Jāņem vērā, ka smūtijam nepiestāv cukurs. Tā vietā ieteicams izvēlēties tos augļus un ogas, kuru sastāvā ir vairāk cukuru, piemēram, bumbierus, banānus, vīnogas.
Karstā vasaras dienā veldzējies ar smūtiju - vai veikalā pirktu, vai pašu gatavotu. Iedvesmojies no latviešu kulināro blogu Maltite.lv, Kikasvirtuve.lv, Meklejotpriekus.blogspot.com autorēm, kā arī Tasty.lv idejām. Izbaudi svaigo vēsumu!