Dažas dienas pirms Jāņiem tiekos ar mājīgā restorāna Bibliotēka Nr. 1 šefpavāru Māri Jansonu. Viņš ir uzklājis krāsaini rotaļīgu Jāņu galdu, kas man simbolizē Līgo vakara svinēšanas jēgu - prieku par vasaru, sauli un dzīvi.
Cik dzīvespriecīgs ir Māra klātais Jāņu galds, tik dzīvs un atraktīvs ir arī pats meistars. Protams, kā ikviens, arī Māris ar ģimeni Jāņus dodas sagaidīt ārpus Rīgas, Cēsu pusē draugu mājās. Pārsteigta uzzinu, ka ar draugiem jau vairākus gadus tiek uzturēta tradīcija - Līgo vakaru pavadīt tautas tērpos.
Runājam par Jāņu ēdieniem, ko Māris ir iecienījis savos Jāņos? Kā jau cilvēkam, kas rūpējas par restorāna apmeklētāju garšas kārpiņu baudām, paša galdam pēc tam paliek mazāk laika. Pa ceļam uz līgošanas vietu tirdziņā tiek nopirkts Jāņu siers, bet noteikti mājās siets. Siers ar dvēseli, ko var iegūt tikai ar cilvēka roku pieskārieniem. Galds veidojas, draugiem par to gādājot kopīgi, bet neiztrūkstošs ir alus, pīrāgi, kūpinātas zivis, kuras tiek noķertas turpat, lauku dīķī.