Foto: Shutterstock

Mohito ir viens no populārākajiem vasaras kokteiļiem pasaulē. Tā atsvaidzinošā garša savaldzinājusi daudzus kaislīgus fanus, kas gadiem ir bijuši uzticīgi šim burvīgajam dzērienam. Iemaisi glāzi mohito, izmantojot šo recepti, atlaidies ērtā krēslā un uzzini dažus interesantus faktus par mohito, kurus apkopojis portāls mentalfloss.com.

Mohito cienījamie gadi

Foto: Shutterstock


Mohito vēsture ir apvīta ar leģendām un nelielu mistēriju, bet nevienam vēsturniekam nav šaubu, ka šis dzēriens radies 1500-tajos gados. Mohito recepte ir aptuveni 500 gadus veca. Tādējādi tas ir viens no vecākajiem kokteiļiem pasaulē, kuru joprojām ik dienu iemaisa vairāki tūkstoši ļaužu visās pasaules malās.

Mohito un pirāti

Foto: Shutterstock


Seram Frānsisam Dreikam, tālbraucējkapteinim un viceadmirālim, kuru bruņinieku kārtā iecēla Anglijas karaliene Elizabet I 1581. gadā par nopelniem spāņu varenības mazināšanā uz jūras, ir nozīmīga loma mohito vēsturē. Jāpiebilst gan, ka spāņiem Frānsiss Dreiks bija nežēlīgs pirāts, kuru dēvēja par El Draque (Mr. Pīļtēviņš).

Leģenda vēsta, ka mohito līdzīgu kokteili, kuru sauca par El Draque, izgudrojis Sers Dreiks, kad kādu laiku uzturējās Kubā. Šajā agrīnajā mohito versijā rumam līdzīgs stiprais alkohols (aguardiente), ražots no cukurniedrēm, tika sajaukts ar cukuru, laimu un piparmētrām. Turklāt to lietoja kā medicīnas līdzekli pret dizentēriju un skorbutu (cingu). Līdzko aguardiente vietu ieņēma rums, klasiskais mohito bija dzimis. Būtu tikai jāpiebilst, ka mohito Dreiku neglāba no dizentērijas, jo sers Frānsiss Dreiks mira ar dizentēriju 1596. gadā.

Mohito un cukurniedru plantāciju vergi

Foto: Shutterstock


Tomēr mohito vēsture nav tik viennozīmīga. Cita leģenda vēsta, ka mohito dzērienu izgudrojuši no Āfrikas ievestie cukurniedru plantāciju vergi Kubā. Vārdam mohito ir saikne ar āfrikāņu vārdu "moho", kas latviski nozīmē maģisks šarms un talismans.

Hemingvejs un Mohito

Foto: Shutterstock


Nevienam nav noslēpums, ka izcilais rakstnieks Ernests Hemingvejs mīlēja iedzert labus dzērienus, bet mohito bija viens no viņa visiecienītākajiem kokteiļiem. Kad Hemingvejs dzīvoja Kubā, viņš bieži apmeklēja bāru La Bodeguita del Medio Havannā. Bāram ir sava leģenda, kas apgalvo, ka tieši šajā bārā radusies mūsdienu klasiskā mohito recepte. Toties Hemingvejam var pateikties par to, ka viņš šī dzēriena jaukšanas noslēpumus izveda ārpus Kubas, padarot to populāru visā ASV.

Džeimss Bonds un Mohito


Foto: Shutterstock

Arī Džeimsam Bondam ir savi nopelni mohito pasaules slavas kaldināšanā. Pareizāk būtu teikt Pīrsam Brosnanam, kurš 2002. gada filmā "Mirsti citu dienu", koķetējot ar glīto Halli Beriju jeb Džemsa Bonda meiteni, rokās tur neko citu kā spridzīgo mohito. Šī nelielā epizode pacēla mohito nebijušos slavas augstumos.

Mohito Polijā


Foto: Shutterstock

Interesants fakts: saskaņā ar Google statistikas datiem tieši poļi visbiežāk pasaulē meklēšanas lodziņā ieraksta vārdu - mohito.

Mohito Lielbritānijā

Foto: Shutterstock


Toties citi statistikas dati liecina, ka Lielbritānijā 2014. gadā vispopulārākais alkoholiskais kokteilis ir bijis mohito. Kopumā kokteiļu pārdošanas apjomi laikā no 2012. gada līdz 2014. gadam kļuvuši par 10% lielāki, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, kas liecina par tendenci, ka patērētājs arvien biežāk izvēlas saldinātus alkoholiskos dzērienus.

Medus, ingveralus un Mohito

Foto: Shutterstock


Ir bārmeņi, kas apgalvo, ka mohito kļūst vēl garšīgāks, ja cukura vietā izmanto medu, bet sodas ūdens vietā ingveralu, tādējādi padarot kokteiļa garšas buķeti bagātāku un krāšņāku. Tiek ieteikts arī pirms kokteiļa jaukšanas saldētavā atdzesēt glāzes.

Mohito ledus


Foto: Shutterstock

Lai kokteilis nekļūtu ūdeņains, tiek ieteikts izmantot īpašus ledus gabaliņus, kas sasaldēti izmantojot ūdens maisījumu ar cukuru un laima sulu (1:1:1). Šādus ledus gabaliņus var izmantot arī, lai nedaudz atjauktu tīru rumu.

Mohito deserti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Mohito pielietojums nav akmenī cirsts, mohito sastāvdaļas un raksturu ļoti viegli var pārcelt uz dažādiem desertiem - glazūrkūciņām, pagatavojot mohito glazūrkrēmu, sorbetiem un deserta mērcēm. Izmēģini šo atspirdzinošo mohito sorbetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!