Katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs pākšaugus ēd vidēji reizi nedēļā, savukārt trešdaļa tos ēd reizi mēnesī vai retāk, secināts Rimi Latvia un SKDS veiktajā iedzīvotāju ēšanas paradumu pētījumā. Veselīga uztura speciāliste Inga Pūce Tasty.lv lasītājiem atgādina, ka vasaras vidus ir svaigo pākšaugu laiks, kad ir svarīgi papildināt organismu ar šķiedrvielu un vitamīnu daudzumu, ko tie sniedz.
Pākšaugus var uzskatīt par šķiedrvielu karali, un tie pieskaitāmi pie augu izcelsmes olbaltumvielām, kas satur astoņas neaizvietojamas aminoskābes. Pākšaugi ir būtisks olbaltumvielu avots, kas ir nozīmīgs organisma struktūras nodrošināšanai un imunitātei, ko ir īpaši svarīgi uzņemt ikdienā, gan tiem, kas neēd gaļu, gan arī cilvēkiem, kas aktīvi nodarbojas ar sportu. Tieši neilgais laiks no jūlija līdz augusta vidum dēvējams par īsto svaigo pākšaugu laiku, kad Latvijā pieejami svaigie zirnīši un lielās pupas pākstīs jeb tā sauktās cūku pupas, izbaudot svaigās garšas un uzņemot visus vērtīgos vitamīnus.