tēja tējkanna samtenes vintage
Foto: Shutterstock
Samtene ir ne tikai pieticīga puķe, ko stādām dobēs skaistumam, starp krustziežu dzimtas augiem kaitēkļu atbaidīšanai un zemes ielabošanai, bet arī noderīga garšviela.

Latvijā šāda garšviela ir mazliet neparasta, bet, piemēram, Gruzijā un Peru tā ir iecienīta. Kulinārijā izmanto kaltētas zemo samteņu ziedlapiņas, kam ir patīkama citrusu garša, bet auga zaļās daļas nav garšīgas. Svaigās ziedlapiņās stipri jūtama samteņu ēteriskā eļļa. Turklāt dažādām samtenēm garša ievērojami atšķiras: vienas ir rūgtākas, citās vairāk jūtama ēteriskās eļļas smarža. Ieteicams izvēlēties samtenes Tagetes lucida, Tagetes patula un Tagetes tenuifolia. Kaltētas ziedlapiņas pievieno rīsiem, sautējumiem, mērcēm, zupām, kūkām un kēksiem, kā arī salātiem. No Tagetes lucida ziediem gatavo tējas vai garšvielas (mazliet atgādina anīsu), bet šie augi Latvijā sastopami reti. Abas pārējās (zemās samtenes un smalkās ar nepildītiem ziediem) mūsu valstī var atrast teju katrā dārzā.

Samtenes un kliņģerītes dēvē par nabadzīgo ļaužu safrānu – tās iekrāso ēdienu skaisti dzeltenā tonī, bet salīdzinājumā ar dārgajām krokusa stīdziņām aug gandrīz katrā dārzā.

No samteņu ziedlapiņām iegūst dzelteno pigmentu luteīnu, ko izmanto kā krāsvielu un pārtikas piedevu, piemēram, lai iekrāsotu olu dzeltenumus spilgti dzeltenā tonī. Nereti to pievieno medikamentiem, kas paredzēti redzes uzlabošanai.

Kā sagatavot šo garšvielu? 

Kad samtenes uzziedējušas, ziedlapiņas savāc, izkaltē un samaļ kafijas dzirnaviņās vai blenderī. Pustējkaroti garšvielas pievieno 3–4 porcijām gatavā ēdiena. Glabā hermētiskā traukā, no tiešiem saules stariem pasargātā vietā.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!