Latvijā šāda garšviela ir mazliet neparasta, bet, piemēram, Gruzijā un Peru tā ir iecienīta. Kulinārijā izmanto kaltētas zemo samteņu ziedlapiņas, kam ir patīkama citrusu garša, bet auga zaļās daļas nav garšīgas. Svaigās ziedlapiņās stipri jūtama samteņu ēteriskā eļļa. Turklāt dažādām samtenēm garša ievērojami atšķiras: vienas ir rūgtākas, citās vairāk jūtama ēteriskās eļļas smarža. Ieteicams izvēlēties samtenes Tagetes lucida, Tagetes patula un Tagetes tenuifolia. Kaltētas ziedlapiņas pievieno rīsiem, sautējumiem, mērcēm, zupām, kūkām un kēksiem, kā arī salātiem. No Tagetes lucida ziediem gatavo tējas vai garšvielas (mazliet atgādina anīsu), bet šie augi Latvijā sastopami reti. Abas pārējās (zemās samtenes un smalkās ar nepildītiem ziediem) mūsu valstī var atrast teju katrā dārzā.
Samtenes un kliņģerītes dēvē par nabadzīgo ļaužu safrānu – tās iekrāso ēdienu skaisti dzeltenā tonī, bet salīdzinājumā ar dārgajām krokusa stīdziņām aug gandrīz katrā dārzā.