Svaigas idejas ātri pagatavojamām, veselīgām skolēnu brokastīm (1)
Tasty
Līdz ar septembra iestāšanos daudzās Latvijas ģimenēs mainās dzīves ritms un ik rīta rituālus papildina arī brokastu gatavošana skolēnam, kas var paņemt daudz laika, turklāt bieži vien bērni nav noskaņoti ēst vecāku pagatavoto ēdienu.
"Rimi Gardēži" – garšvielu pētnieks Mārtiņš Sirmais un šefpavārs Normunds Baranovskis – dalās ar savu pieredzi ēdienu gatavošanā bērniem un iesaka 5 idejas, ko vērts ņemt vērā ikvienam no vecākiem, atvieglojot ik rīta brokastu gatavošanu.
Iekļauj ēdienkartē ogas un augļus
Gan bērniem, gan pieaugušajiem brokastīs ieteicams vairāk ēst ogas un augļus, it īpaši laikā, kad tie ir pieejami piemājas dārzā vai mežā. Tos var sajaukt kopā ar dažādiem graudaugiem, piemēram, auzu pārslām un musli maisījumiem, papildus pievienojot jogurtu vai pienu. "Augļus un ogas var izmanot dažādi – izspiediet sulu un pasniedziet to kopā ar rudzu maizes šķēli, uz kuras ir biezpiens un tomāti," stāsta Normunds. Graudaugi dod enerģiju, toties augļi un dārzeņi - papildus vitamīnus visai dienai, tāpēc šādas veselīgas brokastis ikviena bērna rīta cēlienu padarīs možu un garšīgu.
Redzēt = atpazīt = apēst
Bērni jo īpaši pievērš uzmanību ēdiena izskatam, tāpēc Mārtiņš Sirmais iesaka ēdienu likt uz liela, plakana šķīvja, kur pārredzama ikviena tā sastāvdaļa. Tādā veidā bērnam ir iespēja izvēlēties, ko ēst un ko neēst. Brokastis ir kā piedzīvojums, tāpēc ēdiena vizuālajam noformējumam ir liela nozīme. Lai tas vienmēr izskatītos lieliski, svarīgi izmantot svaigas produktu sastāvdaļas, ēdienu nepārcept un nepiededzināt un viss izskatīsies skaisti un garšos fantastiski.
Ļauj justies kā restorānā
"Nereti savam dēlam no rītiem jautāju - ko cienījamais kungs vēlēsies brokastīs, ļaujot justies kā restorānā. Viņš izvēlas, kā pagatavotas olas gribēs - protu uztaisīt gan kulteni, gan vēršaci, gan omleti," stāsta garšvielu pētnieks Mārtiņš. Šāda pieeja brokastu gatavošanā iepriecinās bērnus un mazliet atraus no ik rīta pienākumiem. Iespējams, bērniem tas iepatiksies, un viņi vienmēr brokastos ar lielu prieku!
Sātīgi, bet nepārslogojot organismu
Bērni jau no mazotnes ir jāpieradina pie brokastu ēšanas, un vecāki – pie brokastu gatavošanas. Mārtiņš Sirmais saviem bērniem taisa putras, kas ļauj paēst ne vien ātri, bet arī veselīgi. Putrai var pievienot svaigas ogas, bezpiedevu jogurtu, šokolādi vai pat medu, piesaistot neviltotu bērnu uzmanību. Savukārt Normunds Baranovskis iesaka vecākiem nepārpūlēties, protams, ir svarīgi, lai brokastis būtu sātīgas, tomēr tās nedrīkst pārslogot bērna organismu.
Ļauj ēst to, ko ēd viņa mīļākais multfilmu varonis
"Bērnus uzrunā viņiem aktuālas lietas, piemēram, multfilmas, mīļākie multfilmu varoņi un dažādi daiļliteratūras tēli. Tāpēc bērniem interesi rosinoši šķiet ēdieni, ko ēd viņa iemīļotie varoņi. Savam dēlam brokastīs esmu piedāvājis iepriekšējā vakarā gatavoto lasi mandeļu mērcē ar pētersīļiem un kartupeļiem, jo to ēd viņa iecienītais multfilmas personāžs," pieredzēs dalās Mārtiņš.
"Bērniem lielākoties garšo tieši tas pats, ko ēd viņu vecāki, un bērni atspoguļo ģimenes ēšanas paradumus. Vecāki, ja vēlaties, lai jūsu bērni ēd veselīgāk, sāciet ar sevi, ar mazām, ikdienišķām lietām, piemēram, katru rītu pasniedziet gan bērniem, gan sev svaigi spiestas sulas glāzi," ar padomu dalās šefpavārs Normunds.
Dažas ātri pagatavojamu un veselīgu brokastu idejas:
Putra ar piedevām – svaigām ogām, medu vai šokolādi
Ātri pagatavojamas picas maizītes ar tomātiem un mocarella sieru
Negaidītu viesu pieteikšanās vai arī pašu spontānais plāns doties pie kāda ciemos nereti ir tās labākās reizes, kad virtuvē top kāds šedevrs. Lai arī šīs vienkāršās picas maizītes nevar nodēvēt par šedevru, jo tik ''skaļš'' vārds pienāktos kaut kam grūtāk pagatavojamam, tomēr šī gatavošanas reize ar produktiem, kas bija atrodami ledusskapī, veicinājusi mani padalīties ar viegli pagatavojamo recepti, kas var noderēt arī citiem. Neviens veikalā pirktais cienasts nepārspēs pašu sarūpētos gardumus, tas nu gan ir jau sen pierādīt fakts.
Vienam tā būs uzkoda, bet citam pavisam noteikti recepte var kalpot kā spēcinošs ēdiens dienas pirmajai ēdienreizei, jo tai pavisam noteikti piestāv gan ola, bekons, gan arī graudaugu produkts, kas šajā gadījumā ir Selgas maizcepums. Gana sātīgi, lai remdinātu apetītu prasīgākajiem gardēžiem un tai pat laikā radošs izpildījums, kas ļoti labi iederēsies uz svētku galda.
Šī omlete būs īsti laikā, kad ir vēlme pēc neapstrīdamas klasikas. Viss, kas vajadzīgs, ir pāris olas, garšvielas un zaļumi garnēšanai. Viegli un ātri!
Veselīga un ātri pagatavojama ķirbja zupa ar mannu - garšīgs veids, kā mazos kārumniekus iepazīstināt ar lielo, oranžo ogu. Ja vēlies, vari zupai pievienot nedaudz sviesta - tas garšu padarīs īpaši bagātīgu.
Grilētas brokastu maizītes ar zemesriekstu sviestu
Zemesriekstu sviests ir viens no tiem kārumiem, kas vislabāk garšo, ja to papildina ar svaigiem augļiem. Piemēram, āboliem. Vai - kā šajā šefpavāra Normunda Baranovska brokastu receptē - ar avenēm un meloni.
Pannā ceptās siermaizītes sanāk vidiņā mīkstas, bet no apakšpuses - viegli kraukšķīgas, sola receptes autore. Receptes pierakstā saglabāts autores rakstības stils un izteiksmes līdzekļi.
Veselīgam dienas sākumam - brokastu auzu pārslu biezputra ar banāniem. Vēl labākam noskaņojumam - parūpējies par to, lai mazajam ēdājam patiktu brokastu noformējums! Mīļākā bļodiņa un dzērveņu ievārījuma smaidiņš noteikti uzlabos apetīti!
Veselīgais un olbaltumvielām bagātais jogurta kārtojums garšas ziņā neatpaliek no restorānos piedāvātajiem desertiem, tomēr tajā ir krietni mazāk kaloriju, kā arī kārtojums rada sāta sajūtu un attur no vēlmes našķēties dienas gaitā.
Ik pa laikam ir tādas īpašas dienas, kad brokastīs vēlamies ko īpašu un neparastu, bet tajā pašā laikā ne pārāk ekstravagantu. Lūk, ideja - olu kultenis, kas pagatavots kā mākslinieciski gaisīgs zieds!
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit