Zems "slikto" tauku saturs
Pateicoties lielajam olbaltumvielu daudzumam un mazajam tauku saturam, vistas gaļa ir diētisks produkts. Produktā ir svarīgs ne tikai tauku saturs, bet arī to veids. Vistas gaļā, atšķirībā no sarkanās gaļas (cūkgaļa, liellopu gaļa) ir zems piesātināto tauku daudzums. Pārmērīga piesātināto tauku uzņemšana var palielināt risku saslimt ar otrā tipa cukura diabētu, sirds un asinsvadu slimībām un pat vēzi. Vistas gaļa nesatur arī transtaukskābes, kas ir vēl agresīvākas par piesātinātajiem taukiem. Tā vietā vistas gaļā ir nepiesātinātie tauki, kam ir pozitīva ietekme uz veselību un kas palīdz novērst daudzu slimību attīstību.
Matu, ādas un nagu veselībai
Vistas gaļa labvēlīgi ietekmē mūsu matu, ādas un nagu veselību, jo tā satur B grupas vitamīnus, selēnu, cinku, dzelzi un aminoskābes, kas piedalās kolagēna un keratīna veidošanā.
Vistas gaļa ir pilnvērtīgs olbaltumvielu avots, kas nozīmē – tajā ir visas organismam nepieciešamās neaizvietojamās aminoskābes, kopskaitā astoņas. Neaizstājamās aminoskābes organisms nespēj ražot pats, tādēļ tās ir jāuzņem ar uzturu. Olbaltumvielas jeb proteīni ir mūsu organisma pamata būvmateriāls. No tā ir veidoti fermeti, hormoni un vielas, kas nepieciešamas imunitātei. No pilnvērtīgu proteīnu uzņemšanas atkarīga pareiza organisma procesu norise.
Vistas gaļa ir vērtīgs vitamīnu B3, B4, B6 un B12 avots. B grupas vitamīni ir svarīgi gan vielmaiņai, gan asinsradei un nervu sistēmai.
Kā arī vistas gaļā ir fosfors, cinks, selēns, dzelzs un citas minerālvielas. Cinks un selēns ir būtiski imunitātei un hormonālajai sistēmai. Savukārt dzelzs kavē anēmijas attīstību, kas biežāk tiek novērota tieši sievietēm. Par to, ka organismā trūkst dzelzs, liecina, piemēram, matu trauslums un to izkrišana.
Pagatavošana
Uzturvērtība putnu fabrikā augušu, bioloģiski audzētu un zemnieku audzētu vistu gaļai praktiski neatšķiras. Vienīgā atšķirība – putnu fabrikā audzētu vistu gaļa ir liesāka, ar zemāku tauku saturu. Lai saglabātu maksimāli daudz vērtīgo vistas gaļas uzturvielu, vistas gaļu ieteicams tvaicēt, sautēt vai cept. Vistas gaļu vienmēr vēlams ēst kopā ar dārzeņiem, kas organismam sniedz ne tikai papildu uzturvielas, bet padara maltīti arī vizuāli gardāku. Var pievienot šķipsniņu sāls, bet nedrīkst ēdienu pārsālīt. Tā vietā labāk eksperimentēt ar dažādām garšvielām, atklājot jaunas garšas.
Interesanti fakti par vistas gaļu
- Vismazākais tauku saturs (mazāk nekā 3g uz 100g) un vislielākais olbaltumvielu daudzums (23g uz 100g) ir vistas krūtiņā. Olbaltumvielu dienas norma ir 55-75g, savukārt tauku norma 55-67g.
- Vistas gaļā ir tikai 1g piesātināto tauku. Ieteicams, lai šo tauku daudzums ikdienas uzturā nepārsniedz 22g (10% no 2000 kcal).
- Vistas filejā ir ļoti daudz olbaltumvielu, bet maz kaloriju – 100g svaigas vistas filejas satur tikai 100 kcal. Tādēļ tā īpaši ieteicama uzturā tiem, kuri vēlas samazināt svaru.
- Vairāk tauku satur vistu spārniņi (līdz 20g uz 100g). Tumšā vistas gaļa satur vairāk tauku nekā gaišā gaļa. Tauku saturu var samazināt, arī nelietojot uzturā vistas ādu.
- Vistas gaļa satur aminoskābi triptofānu, kas piedalās serotonīna jeb tā saukā "laimes hormona" veidošanā.
- Atšķirībā no sarkanās gaļas, vistas gaļa nerada onkoloģisko slimību risku. Arī sirds un asinsvadu slimību gadījumā sarkano gaļu iesaka aizstāt ar balto gaļu.
Nedēļas tēma - sadarbībā ar Latvijas vadošo putnu gaļas ražotāju "Putnu fabrika Ķekava"
"Putnu fabrika Ķekava" ir Latvijas vadošais putnu gaļas ražotājs ar teju 50 gadu pieredzi. Kā pilna ražošanas cikla uzņēmums PF "Ķekava" saražo vairāk nekā 65% no kopējā Latvijā ražotā putnu gaļas apjoma no pašu audzētiem cāļiem. PF "Ķekava" svaigā vistas gaļa ir pirmais putnu gaļas segmenta produkts Latvijā, kam piešķirta nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas norāde - "Kvalitatīvs produkts" jeb "Zaļā karotīte". Tā apliecina, ka PF "Ķekava" svaigās gaļas produkcija tiek ražota Latvijā, izmantojot vietējās izejvielas, un atbilst paaugstinātas kvalitātes standartiem.