Kleopatras skaistuma noslēpums un astoņi citi interesanti fakti par ēdieniem un ēšanu
Foto: Shutterstock
Vai tu zini, kā oranžā krāsa ieguva savu nosaukumu? Un kad Latvijā parādījās pirmie kartupeļi? Ir tik daudz lietu, kuras ikdienā paliek nepamanītas, ja runājam par dažādiem produktiem, ēdieniem un ēšanu kopumā. Laiks uzzināt ko jaunu!

1. Mums tik pazīstamie burkāni sākotnēji nemaz nav bijuši oranži, bet gan violeti. Holandiešu selekcionāri radījuši oranžo burkānu šķirni vien 16. gadsimtā. Pa retam audzēti arī balti un dzelteni burkāni, bet tie garšas ziņā nav bijuši tik labi, kā violetie.

2. Turpinot par oranžajiem produktiem – oranžās krāsas apzīmējumu esam ieguvuši no apelsīniem. Atvasinot no spāņu valodas vārda "naranja", kas, savukārt, atvasināts no senās indiešu valodas un tiešā nozīmē tulkots kā "apelsīnu koks". Pirms 16. gadsimta oranžā krāsa (angliski orange) tika saukta par geoluhread, kas nozīmē dzelteni-sarkans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!