Mārtiņa Pavasara siera kūka - 28
Foto: DELFI

Tuvākajās dienās ne viens vien vīrietis prātos, kā gan pārsteigt sievieti. Oriģinālu sveicienu domātāji, iespējams, jau nolēmuši, ka patīkams pārsteigums būtu pašgatavota kūka, taču vēlme varētu noplakt tiem, kam nav diži lielas pieredzes šajā jomā. Lai drosminieki nenokārtu degunus, Tasty.lv devās eksperimentā kopā ar kolēģi, radošo Skats.lv redaktoru Mārtiņu, ļaujot viņam pagatavot siera kūku.

Prasmīgam virtuves pavēlniekam siera kūkas gatavošana noteikti nav nekas pārsteidzošs un neizdarāms, taču cilvēkam bez pieredzes, šajā gadījumā Skats.lv redaktoram Mārtiņam Pavasarim, kurš līdz šim nav centies nemaz mēģināt cept kūku, tas bija pārbaudījums, kas noslēdzās visai pozitīvā rezultātā. Tātad – viss ir iespējams.

Meistarklasē neiztikt bez skolotāja, siera kūkas gatavošanas noslēpumus mums šoreiz atklāja kafejnīcas ''Mon Amour'' radošā meistare Baiba Legzdiņa. Baiba arī ieteica labāko izvēli zīmīgajam datumam – šokolādes un karameļu siera kūku, kas noteikti savaldzinās jebkuru saldummīli, tāpēc iepazīsties ar kūkas gatavošanas noslēpumiem un pārsteidz dāmu svētkos!

Kāpēc siera kūka? Tās gatavošana ir salīdzinoši vienkārša, turklāt dāmas iecienījušas šo kūku gaisīgās konsistences, krēmīguma un pilnīgās garšas dēļ, turklāt siera kūkas šobrīd ir ļoti aktuālas, un ir starp populārākajām izvēlēm kafejnīcās. Saldumu gatavošanas lietpratēja gan atzīst, ka garšu ziņā var ļauties eksperimentiem un, ja zina, ka dāmai neiet pie sirds šokolāde, to var neizmantot vai aizstāt ar kaut ko citu. To pašu var attiecināt uz dekorēšanu – var izmantot svaigas ogas, ziedus (gan ēdamus, gan neēdamus), kompozīcijai var izmantot citus gardumus vai pasniegt pavisam vienkārši – bez lieka pompa. Dekorēšana nudien ir katra paša ziņā un gaumes robežās.

Par godu redaktora labskanīgajam un sezonai atbilstošajam uzvārdam, kūku nodēvējām par Pavasara šokolādes un karameļu siera kūku, kuras gatavošanā savas prasmes nu var izmēģināt ikviens entuziasts, ņemot talkā šo pamācību.

Sagatavošanās darbi kūkas gatavošanai

Foto: DELFI

Bez nepieciešamo produktu iegādes vajadzētu pārliecināties, ka cepeškrāsns ir darba kārtībā, mājās ir pieejama kūkas veidne (diametrā 23-24 centimetri), cepamais papīrs, mikseris un dažas bļodas sastāvdaļu sagatavošanai. Darbu atvieglos arī blenderis, bet, ja tā nav, ir alternatīva metode, kā sagatavot cepumus kūkas pamatnei.

Vēl svarīgi ievērot, ka siera kūkas pēc būtības parasti gatavo dienu iepriekš, tāpēc šīs kūkas recepte nederēs, ja plānots to pasniegt drīz vien pēc gatavošanas, jo tā vēl nebūs atdzisusi un gana ievilkusies. Ideālajā gadījumā gatavo to iepriekšējā dienā, bet, ja nav šādas iespējas, tad rīta pusē, lai vakarā kāru muti varētu baudīt.

Foto: DELFI

Nepieciešamās sastāvdaļas

Kūkas pamatnei:
2 paciņas jeb 360 grami šokolādes cepumu (piemēram, ''Selga'')
60 g mīksts sviests

Siera masai:
600 g krēmsiers
Tējkarote vaniļas cukurs
100 g cukurs
300 g kondensēts piens ar cukuru
100 g tumšā šokolāde
Sula no puscitrona
3 olas

Dekorēšanai:
200 g tumšā šokolāde
100-200 g karameļu mērce
Ogas (mellenes, zemenes, vīnogas, avenes utt.)
Rieksti (valrieksti vai pekanrieksti)

Gatavošana soli pa solim

Foto: DELFI

Nomazgā rokas, atroti piedurknes, uzvelc priekšautu un ķeries pie darba!

Vispirms sagatavo kūkas pamatni. Ar blendera palīdzību sablendē visus cepumus smalkās drupačās, gluži kā smiltis. Ja nav blendera, tad cepumus var ielikt maisiņā un to sist pret galda virsmu vai saspaidīt ar pirkstiem. Tādā gadījumā cepumi nebūs tik smalki, taču cepot tie tāpat pašķīdīs un gabali nebūs jūtami.

Foto: DELFI

Sasmalcinātos cepumus ber lielākā bļodā, pievieno tiem mazos gabaliņos sagrieztu mīksto sviestu. Ja negribas ilgi ķēpāties ar masas mīcīšanu, sviestu var izkausēt un iemaisīt cepumos tādā veidā, bet konditori tomēr iesaka izmantot neizkausētu sviestu un tad pamazām to iemaisīt tā, lai masa ir viendabīga un nav redzamas sviesta piciņas.

Foto: DELFI

Kūkas veidnes apakšā ieklāj cepamo papīru, nostiprini veidnes malu, lai tā neatveras un tad ber iekšā cepumu masu. Ar pirkstiem izlīdzini to vienmērīgi pa visu pamatni, izlīdzinot arī gar malām, bet ne līdz pašai veidnes augšmalai.

Liec veidni ledusskapī, kamēr gatavo pārējās sastāvdaļas.

Lielākā bļodā liec krēmsieru, pievieno cukuru, iebiezināto pienu, vaniļas cukuru.

Foto: DELFI

Izspied citronu sulu un pievieno to siera masai. Visērtāk citronu spiest ar vienu roku, apakšā turot otru, lai nejauši masā neiekristu sēkliņas, bet sula tecētu cauri pirkstu starpām.

Foto: DELFI

Ar miksera palīdzību nelielā ātrumā puto sastāvdaļas, līdz tās viendabīgi sajaukušās un masa ir kļuvusi gaisīgāka.

Foto: DELFI

Pievieno vienu olu un ar mikseri puto lielākā ātrumā vismaz minūti. Tad pievieno otru olu, atkal cītīgi kul, un tad, kad masa viendabīga, iesit trešo olu un puto vēl kādas divas minūtes.

Foto: DELFI

Ūdens peldē izkausē šokolādi. Tas nozīmē – nelielā katliņā ielej ūdeni, bet tik daudz, lai, ieliekot katliņā karstumizturīgu bļodu, tās apakša nesaskartos ar ūdeni. Svarīgi, lai šokolāde kustu ūdens tvaikos, citādi tā var piedegt. Salauz šokolādi gabaliņos, liec bļodā un ļauj tai kust, pēc laika nedaudz apmaisot. Kad izkususi, noņem no katla bļodiņu un nedaudz padzesē.

Foto: DELFI

Pēc kāda brīža, kad šokolāde vairs nav tik karsta, lej to siera masai un ar miksera palīdzību vienmērīgi ieputo.

Foto: DELFI

Ņem kūkas veidni, kur ieklāta cepumu kārta, un lej pa virsu siera masu. Tas nekas, ka siera masa nedaudz pārlīst pāri cepumu malai. Siera kūkas pēc cepšanas kļūst mazākas.

Sakarsē cepeškrāsni 175 grādus karstu.

Foto: DELFI

Tagad seko visatbildīgākais posms. Lielajā veidnē, ko liek cepeškrāsnī, ielej siltu ūdeni tik daudz, lai tas nelītu pāri malām. To pašu var darīt, ja mājās ir vēl kāda lielāka kūkas veidne, kurā ietilptu siera kūkas forma. Pannas vidū vai lielākajā veidnē liec siera kūku un uzmanīgi ievieto to cepeškrāsnī. Ūdens zem kūkas veidnes nepieciešams, lai mitrums vienmērīgāk izceptu kūku, tā neieplaisātu un masa būtu krēmīga.

Cep 15 minūtes 175 grādos režīmā no apakšas un augšas, tad samazini temperatūru uz 160 grādiem un atstāj to cepties uz stundu, lieki nevirinot durvis. Pēc cepšanas kūka šķitīs vēl nedaudz pajēla ja pakratīsi formu, vidus nedaudz kustēsies, bet tam tā ir jābūt. Kūkai atdziestot, tā būs vienmērīgi krēmīga un savilkusies, tāpēc svarīgi to atstāt malā un nekādā gadījumā pirms laika neņemt ārā no formas.

Pēc stundas, kad kūka padzisusi istabas temperatūrā, to ieteicams ielikt ledusskapī.

Foto: DELFI

Kad kūka atdzisusi, ar nelielu nazīti novelc gar veidnes iekšējo malu visapkārt, lai to būtu vieglāk pēc tam izņemt. Uzmanīgi pārliec kūku uz statīva vai vienkārši liela, lēzena šķīvja. Raugies, lai cepamais papīrs nebūtu pielipis pie kūkas.

Foto: DELFI

Pa karotei ņem karameļu mērci un vienmērīgi izsmērē to pa kūkas virskārtu.

Foto: DELFI

Tāpat kā iepriekš, ūdens peldē izkausē šokolādi glazūrai. Kamēr tā vēl ir šķidra, lej to uz kūkas virskārtas un ar karoti notecini gar malām, lai veidojas skaists raksts.

Foto: DELFI

Noslēgumā virskārtu izdekorē ar svaigām ogām, riekstiem, trifelēm, ziediem vai citiem labumiem. Atstāj vēsumā atdzist līdz pat pasniegšanas brīdim. Starp citu, rieksti garšos daudz labāk, ja pirms tam tos apgrauzdēsi uz sausas pannas (nelej eļļu!) dažas minūtes. Tie kļūs aromātiskāki un kraukšķīgāki.

Foto: DELFI

Lai labi garšo!

Secinājumi par eksperimentu ''vīrietis virtuvē''

Foto: DELFI

Pēc cītīgās kūkas gatavošanas ar interesi aptaujājam galveno cepēju Mārtiņu, lai noskaidrotu, kā piedzīvojums attaisnojis cerēto. Mārtiņš gan atzīstas, ka pirms šī eksperimenta neesot nedz lolojis cerības, nedz arī bijis ļoti pārliecināts par rezultātu, tāpēc ļāvies šim procesam.

''Ēdienu visbiežāk vai nu pasūtu, vai ēdu ārpus mājām, tāpēc visgrūtākais šajā piedzīvojumā tomēr bija emocionāli nesabrukt, tik ilgi uzturoties svešā vidē. Savukārt par sevi atklāju, ka neesmu absolūts tizlenis un, pat ja būtu, tāpat varētu ātri apgūt siera kūkas cepšanas iemaņas,'' atzīst Mārtiņš.

Vaicājot, vai šo pašu kūku varētu izcept bez konditores līdzās, Mārtiņš atzīst, ka, iespējams, otrā ceptā kūka aizietu pa skuju taku, taču trešā gan jau būtu tāda, ko fotografēt un ielikt Instagram.

Paldies par kūkas gatavošanas meistarklasi Baibai Legzdiņai, kafejnīcai ''Mon Amour'' par mājīgumu, Skats.lv redaktoram Mārtiņam Pavasarim par drosmi un DELFI fotogrāfam Kārlim Dambrānam par skaistajām bildēm!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!