pieliekamais, virtuve, plaukti, burkas
Foto: Shutterstock
Kulinārijas horizontiem paplašinoties, arī mūsu virtuvēs bez sāls, pipariem, tomātu mērces un dzeramās sodas parādās aizvien jaunas sastāvdaļas, kas nepieciešamas kādas iekārotas receptes pagatavošanai. Tāpēc šoreiz par piecām sastāvdaļām, kas nu jau kādu laiciņu vairs nav nekas jauns un ir atrodamas veikalu plauktos – atliek tikai tā uzmanīgāk meklēt!

Panko

Foto: Shutterstock

Panko ir japāņu gaumē pagatavota rīvmaize, kas tiek izmantota dažādu panējumu gatavošanai. Ar ko tā atšķiras no citiem rīvmaizes veidiem? Panko tiek gatavota no baltmaizes, kurai ir nogriezta garoziņa. Tādā veidā rīvmaizes pārslas ir visas vienas konsistences, gaisīgas un ļoti kraukšķīgas.

Kādiem ēdieniem izmantot panko? Tā kā panko neuzsūc tik daudz taukvielu, kā citas rīvmaizes, tās panējumā būs izteikti kraukšķīgākas. Panko noderēs kā eļļā ceptiem gaļas gabaliņiem, tā dārzeņiem, piemēram, krāsnī ceptiem sparģeļiem.

Kur nopirkt? Lielākajos pārtikas veikalos un internetā, piemēram, šeit.

Vorčesteras mērce

Foto: Shutterstock

Vorčesteras mērce jau kādu laiku ir zināma, it īpaši tiem, kas iecienījuši barbekjū mērces gatavot mājās, kā arī pārzina īstenu kokteiļa "Asiņainā Mērija" recepti. Kas tad ir Vorčesteras mērce? Tā ir Lielbritānijā izstrādāta mērce, kas tiek gatavota no etiķa, melases, ūdens, sīpoliem, cukura, anšoviem, sāls, ķiplokiem, sojas mērces, čili un citām sastāvdaļām. Mērce ir izteikti pikanta.

Kā jau minējām, Vorčesteras mērci izmanto kā vienu no sastāvdaļām barbekjū mērcē un kokteiļos. Tāpat to pievieno gaļas ēdieniem, marinādēm un pat Cēzara salātiem. Receptes, kurās izmantot Vorčesteras mērci, meklē šeit.

Tahini

Foto: Shutterstock

Aizvien vairāk mūsu virtuvēs cenšas ielauzties arī tahini – sezama sēkliņu pasta, kas raksturīga Tuvo Austrumu virtuvei. Ir divu veidu tahini pastas – gaišā un tumšā. Gaišā tahini tiek gatavota no viegli apgrauzdētām un izlobītām sezama sēkliņām. Bet tumšā tahini jeb sezama pasta tiek gatavota no neizlobītām, apgrauzdētām sezama sēkliņām.

Kur izmantot tahini? Lielākoties tahini pievieno mērcēm vai smēriņiem, ko ziež uz maizītēm un uzkodām. Sezama pasta lieliski garšos pie gaļas, ja to sajauks ar drusku olīveļļas un citronu sulas. Ikdienas maltītēs tahini visvienkāršāk būs pievienot lapu salātiem.

Kur nopirkt? Interneta veikalā šeit. Bet tahini pastu var pagatavot arī mājās – kā, lasi šeit.

Vīnakmens pulveris

Foto: Shutterstock

To, ka vīnakmens pulveris kļūst aktuāls arī mūsu virtuvēs, var secināt pēc aizsāktajiem tematiem kulinārajos forumos (piemēram, šajā diskusijā). Vīnakmens pulveris jeb kālija bitartrāts angliski tiek dēvēts par "cream of tartar". Konditori šo brīnumpulverīti diezgan bieži izmanto konditorejas izstrādājumos, kas tiek gatavoti no olbaltumiem – bezē un Pavlovas kūkās.

Ar ko vīnakmens pulveris ir īpašs? Sakultos olu baltumus tas padara siltumizturīgākus, kā arī apjomīgākus. To var pievienot arī putukrējumam – arī tas saglabās tekstūru un būs izteikti gaisīgs. Ceptajiem bezē tas neļauj tik viegli saplaisāt, bet cukura sīrupus tas aizkavē no kristalizēšanās.

Kur nopirkt? Vīnakmens pulveri var atrast labākajos konditorejas preču veikalos, kā arī internetveikalos. Piemēram, šeit.

Želatīns plāksnēs

Foto: Shutterstock

Protams, visos veikalos plašā klāstā nopērkams želatīns graudiņos un pulvera formā. Tomēr aizvien biežāk, it īpaši receptēs, kas noskatītas angliski, parādās arī želatīna lapas. Patīkami ir tas, ka nu arī pārtikas veikalos Latvijā pamazām parādās arī šis produkts.

Galvenā atšķirība starp ierasto graudaino želatīnu – šis ir plānās, caurspīdīgās plāksnēs. Želatīna lapas būs ērti izmantot, ja tiek gatavotas nelielas deserta porcijas, kur tas nepieciešams maz. Padomu, kā šo želatīnu izmantot siera kūkas gatavošanā, meklē šeit.

Kur nopirkt? Pārtikas veikalos – kā novēroja Tasty.lv, želatīnu plāksnēs var itin viegli atrast pie bioloģiskajiem produktiem, ja meklēsi ražotāja "Lecker's" želatīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!