turku kafija brokastis
Foto: Shutterstock

Kafija pavisam noteikti ir kulta dzēriens – to dzeram no rītiem un dienas gaitā, pilsētās ir neskaitāmas kafejnīcas, kas specializējas tieši kafijas pagatavošanā un nu latvieši kļuvuši arī par kafijas grauzdētājiem. Tomēr palūkosimies uz melno uzmundrinošo dzērienu mazliet no interesantās puses – kādu dzērienu saņemsim, ja kafiju pasūtīsim Itālijā, Meksikā vai Somijā?

Katrai tautai ir savas kafijas gatavošanas tradīcijas. Citi to gatavo ne vien no kafijas pupiņām, bet pat cigoriņiem (kurš gan neatceras šo bērnības dzērienu). Bet vēl kāds eksotiskākas valsts pārstāvis pamanās tajā ielikt jēlu olu. Pieķeries pie kafijas krūzes un ceļo pa pasauli!

Turcija

Foto: Shutterstock

Turki pret kafijas gatavošanu attiecas ļoti nopietni. Pastāv pat teiciens, ka "kafijai jābūt melnai kā elle, spēcīgai kā nāve un saldai kā mīlestība". Turku kafiju jeb "Türk kahvesi" gatavo no ļoti smalki samaltām grauzdētām kafijas pupiņām, kuras lēni vāra ūdenī, metāla kanniņā "cezve" uz oglēm.

Turku kafijai tiek pievienots arī daudz cukurs, tāpēc tā ir izteikti salda. Melno virumu pēc tam ielej nelielās krūzītēs, kuru dibenā nostājas biezumi. Kafiju reizēm pasniedz ar kādu cepumu vai šokolādes standziņu.

Argentīna

Foto: Shutterstock

Ja kādreiz nākas būt Buenosairesā, Argentīnā un oficiantam kafejnīcā pasūtīt kafiju, tad jūsu priekšā tiks nolikta pienainu putu krūzīte. Pirmajā mirklī varētu šķist, kur paslēpusies kafija, taču bez bēdām – tā krūzītē ir, tikai ļoti, ļoti nedaudz.

Šādu piena putu "kafiju" argentīnieši dēvē par "una lagrima". Karsto kafijas krūzīti gatavo no saputota piena un dažiem mililitriem kafijas. Tulkojumā kafijas nosaukums nozīmē "viena asara", kas apzīmē kafijas daudzumu, kas paslēpies starp piena putām.

Vjetnama

Foto: Shutterstock

Ja šķita, ka argentīniešu kafija tiek baudīta dīvainā manierē, tad šis dzēriens jūs pārsteigs vēl vairāk. Vjetnamieši savu kafiju bauda melnu, bet – tasītē peld arī olas dzeltenums. Vjetnamieši to dēvē par olu kafiju jeb "cà phê trứng".

Šo kafiju pārsvarā pasniedz Hanojā. Uzmundrinošais dzēriens tiek gatavots no melnas kafijas, cukura, olas dzeltenuma un kondensētā piena. Olas dzeltenums pirms liešanas krūzītē tiek sakults, to sildot ūdens peldē, lai veidotos biezs krēms.

Grieķija

Foto: Shutterstock

Vai esat pamanījuši kafejnīcu piedāvājumā auksto kafiju, kas tiek dēvēta par "frappe". Šis kafijas dzēriens tradicionāli tiek gatavots un pasniegts saulainajā Grieķijā, lai atvēsinātos karstajās dienās.

Interesanti, ka pats kafijas apzīmējums gan nācis no franču valodas, bet grieķi acīmredzami piekāpušies un paši to dēvē par "frapés". Pašu dzērienu izgudrojis slavenās kompānijas "Nescafe" pārstāvis 1957. gadā Saloniki pilsētā. Oriģinālajā receptē šķīstošā kafija sajaukta ar aukstu ūdeni un ledus kubiņiem, kārtīgi sakratot to šeikerī. Tomēr, receptei gadu gaitā attīstoties, tai pievienots arī saputots piens, bet šķīstošā kafija aizstāta ar espreso.

Spānija

Foto: Shutterstock

Visai tradicionālu, bet tajā pašā laikā īpašu kafiju var nogaršot Spānijā. Valensijā radītā kafija bombon jeb "café bombón" tiek gatavota no karsta espreso un kondensētā piena. Svarīgākais, kas tiek ievērots – abu sastāvdaļu attiecība ir 1:1.

Parasti šis dzēriens tiek pasniegts nelielā, caurspīdīgā glāzītē. Iespaidīgākam efektam, vispirms traukā tiek iepildīts espreso, bet tikai pēc tam kondensētais piens. Tādā veidā kondensētais piens nogrimst glāzītes dibenā un abas sastāvdaļas noslāņojas.

Meksika

Foto: Shutterstock

Meksikāņi kafiju mēdz gatavot dažādos veidos, tomēr viens no tiem, kuru vērts izcelt, ir "Café de olla", ko tiešā tulkojumā varētu dēvēt par māla poda kafiju. Nosaukumu šī kafija ieguvusi, pateicoties pasniegšanas veidam – to bauda no māla krūkas.

Meksikāņi šo kafiju pasniedz karstu. Īpašas garšas notis tā iegūst no kanēļa un nerafinēta cukurniedru cukura – kanēļa standziņas tiek turētas verdošās kafijas traukā.

Somija

Foto: Shutterstock

Vai esat kādreiz dzēruši kafiju ar sieru? Nevis ēdot sieru un uzdzerot kafiju, bet iemērcot siera gabaliņu kafijā? Izklausās gaužām neparasti, tomēr šis ir viens no veidiem, kādā somi bauda uzmundrinošo dzērienu.

Šādā veidā pasniegta kafija tiek dēvēta par "kaffeost". Princips pavisam vienkāršs, melna, parasta kafija tiek ielieta krūzītē un tajā ar karotīti tiek mērcēts kubiņos sagriezts Lapzemes siers. Siers karstajā šķidrumā izkūst un piešķir neparastu garšu kafijai, bet kafija piešķir neparastu garšu sieram.

Itālija

Foto: Shutterstock

Šķiet, visslavenākā valsts ar izkoptu kafijas kultūru Eiropā, ja ne pat visā pasaulē, ir Itālija. Ja itāļu kafejnīcā pasniedz kafiju, tad tas ir spēcīgs espreso nelielā tasītē. Tomēr itāļi nebeidz pārsteigt – bez klasiskā espreso tiek pasniegts arī romiešu espreso.

Ar ko tad romiešu variants atšķiras no parastā? Romiešu espreso tiek pasniegts ar citrona šķēlīti, jo krūzītes mala obligāti ar to jānoziež. Itāļi tic, ka citrona skābums padara spēcīgāku un izceļ kafijas garšu, kamēr tā tiek malkota.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "Inspiredot.com", "Telegraph.co.uk" un Viljama Ukera grāmatas "All about Coffee: A History of Coffee from the Classic Tribute to the World's Most Beloved Beverage".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!