Par godu Cēsu 810 gadu jubilejai cēsniece Gundega Skudriņa sapulcinājusi ar Cēsīm saistītus izcilus Latvijas pavārus, lai saviem novadniekiem un svētku viesiem dotu iespēju baudīt gastronomiski muzikālu piedzīvojumu cauri gadsimtiem speciāli izveidotā "Garšu dārzā".
23. jūlijā jau no pulksten 11 Cēsu Pils laukumā darbosies gastronomisko performanču aizsācējas Gundegas Skudriņas veidots "Garšu dārzs", kas apvienos gan gastronomijas, gan mūzikas, gan citu kultūras jomu paņēmienus, lai padarītu šo svētku sadaļu neaizmirstamu ikvienam apmeklētājam. "Garšu dārzā" varēs baudīt dzīvo mūziku no klasikas līdz mūsdienu skaņdarbiem, aperitīvus un uzkodas. Tā būs vieta, kur nesteidzīgi izbaudīt svētkus un smelties spēkus aktivitātēm pilsētā.
"Pavāri ir fantastiski mākslinieki, kuri diriģē orķestri. Cēsu jubilejas svētkos darbosies seši nozares profesionāļi, kuri visi ir saistīti ar Cēsīm. Un varu apsolīt – tādas performances, kādas būs Cēsīs, citviet nebūs redzētas," teic "Garšu dārza" idejas autore Gundega Skudriņa un atklāj, ka šis būs unikāls gadījums, kad izcilie Latvijas restorāni – "Bibliotēka No. 1 Restorāns", "KUK BUK", "Restorāns 3", "Valtera restorāns", "Izsalkušais Jānis" – ārpus savām telpām piedāvās savus radošos veikumus un izcilos ēdienus par pieejamām cenām. "Es ļoti novērtēju, ka šefpavāri Andris Jugāns, Ēriks Dreibants, Juris Dukaļskis, Valters Zirdziņš un Māris Jansons piekrita ārpus savas restorāna virtuves radīt īpaši Cēsu 810 gadu jubilejai veltītus ēdienus, ko svētku viesi varēs gan nobaudīt, gan apskatīt speciāli izveidotā ekspozīcijā," pauž Gundega Skudriņa.
Skudriņa aicina 23. jūlijā Cēsīs izbaudīt, sagaršot, piedzīvot vizuālu, estētisku baudījumu acīm un dvēselei, jo būs vērojami nekur vēl neredzēti Latvijas izcilāko pavāru priekšnesumi: spēlējošās klavierēs taps saldais ēdiens, 15. gadsimta cepetis iekrāsosies 21. gadsimta mērcē, dakšu varēs pacelt tikai 10 cilvēki vienlaicīgi, notiks spraigas cīņas dambretē, kuras kauliņus varēs apēst, būs apēdams 18. gadsimta dāmas tērps un citi neierasti gastronomijas pasaules šedevri. Vakara kulminācijā notiks īpaši Cēsīm radīta pavāru performance "Mūzika rodas gatavojot".
Visas dienas garumā viesi varēs iegādāties dažādu restorānu speciāli Cēsu 810. jubilejai radītus ēdienus, našķus, dzērienus, kā arī baudīt labus vīnus garšu dārzā pie zaļojošiem galdiem.
"Garšu dārza" programma:
- Plkst. 11.00 Veselīgs rīta kokteilis "Cēsīm 810", kuru gatavo Cēsu novada mērs Jānis Rozenbergs
- Rīta vingrošanas komplekss, vada aktrise Jana Herbsta
- Plkst. 12.00 restorāns "Izsalkušais Jānis" – neparasti kafijas stāsti, kafijas meistars Raivis Vaitekuns
- Plkst. 12.30 vokāli instrumentālā grupa "Blieziens" Edvīna Logina vadībā
- Plkst. 13.00 kafejnīca "Vinetas un Allas kārumlāde" – nogaršo 18.gadsimta modi, konditores Vineta Žamoidika, Alla Oldermane-Vadzinska
- Plkst. 13.30 Reiņa Reķa bungu performance
- Plkst. 14.00 restorāns "KUK BUK" – dambretes turnīrs ar ēdamiem kauliņiem, šefpavārs Andris Jugāns
- Plkst. 14.30 "RR Band" muzikālais sveiciens svētkos
- Plkst. 15.00 kafejnīca "Brūža būvlaukums" – maltīte ar gigantisko dakšu, šefpavāre Gita Vaļģe
- Plkst. 15.30 Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskolas jauniešu priekšnesums
- Plkst. 16.00 "Restorāns 3" – zemes mātes kokteiļi un paparžu noslēpums, šefpavāri Ēriks Dreibants un Juris Dukaļskis
- Plkst. 17.00 "Valtera restorāns" – saldējums no klavieru skaņām, šefpavārs Valters Zirdziņš
- Plkst. 18.00 "Bibliotēka №1 Restorāns" – zinātne un eksperimenti gastronomijas pasaulē, šefpavārs Māris Jansons
- Plkst. 19.00 Vidzemes kamerorķestra koncerts Andra Veismaņa vadībā
- Plkst. 20.00 DJ Cindulī
- Plkst. 21.00 muzikāli gastronomiskā performance "Virtuves mūzika", šefpavāri Andris Jugāns un Valters Zirdziņš, Matīsa Runtuļa muzikālais noformējums
- Plkst. 22.00 Svētku pārsteigums "Galdiņ, klājies!"
Visas dienas garumā gardi ēdieni, īpaši svētkiem tapuši gardumi un uzkodas, kafija, lieliski vīni un DJ Cindulī mūzika.