Mežpils vienas dienas restorāns Dobelē - 6
Tagad, kad patiešām rudens ir iestājies arī astroloģiski, varam atskatīties uz aizgājušo vasaru un priecāties, cik silta, saulaina un notikumiem bagāta tā bijusi. Arī gastronomisko notikumu ziņā šovasar varējām piedzīvot daudz – sākot jau ar performancēm starp ābeļziediem un beidzot ar galvaspilsētas svētku restorānu, kas priecēja apmeklētāju simtus.

Lai kaut mirkli vēl priecātos, cik garšīga bijusi vasara, atskatīsimies uz sešiem spilgtākajiem gastronomiskajiem notikumiem, kas šovasar lika gardēžiem pulcēties visdažādākajās Latvijas vietās un augstumos. Cits par citu krāšņāki un garšīgāki, lai iedvesmotu ko līdzīgu piedzīvot nākamvasar!

Gundegas Skudriņas gastronomiskā performance ziedonī

Pat ja oficiāli laikā, kad notika šis gastronomiskais pasākums, vēl nebija iestājusies vasara, maijs bija atnesis pietiekami saulainu un siltu laiku, lai priecātos par garšīgām maltītēm starp plaukstošiem ābeļziediem. Tāpēc gastronomiskā cikla "Gadalaiki" noslēgumu "Pavasaris" atļāvāmies iekļaut šajā topā, jo, mūsuprāt, tas aizsāka kulināro notikumu vasaru.

Piecus vakarus apmēram 150 viesi baudīja izsmalcinātu maltīti, ko gatavoja restorāna "Kuk Buk" šefpavāts Andris Jugāns. Pulcēšanās vieta – Nacionālais botāniskais dārzs Salaspilī. Protams, šī pasākuma pārsteidzošākais elements bija ēdiens – nupat izdīguši burkāni un bietes, no koku stumbriņiem plūstoša dzīvības sula, skābeņu dzira, sparģeļu krava un mutē kūstoši ābeļu ziedi. Bet ēdienu papildināja uzburtā atmosfēra.

Mežpils vienas dienas restorāni visas vasaras garumā

Vēl viena pasākumu sērija, kas šovasar jo īpaši sajūsmināja gardēžus, bija no jūnijam līdz pat augustam notiekošie "Mežpils vienas dienas restorāni". Katrs restorāns tika veidots atbilstoši konkrētās norises vietas tematikai, paredzamajai sezonai un vides noteiktajam radošajam konceptam. Piemēram, Liepājā tika pasniegtas jūras veltes, Dikļos ēdienkarte bija par un ap pienu, Dobeles restorāna tēma bija dārzs, bet Ērgļos – mežs un medījumi.

Mežpils vārdu šis pasākumu cikls nes pateicoties tāda paša nosaukuma "Aldara" alus šķirnei. Alus arī bija pamata dzēriens, kas tika pasniegts pie katra restorāna ēdieniem. Apmeklētājus gastronomiski jo īpaši lutināja pazīstami pavāri – restorāna vadītāja loma bija uzticēta Mārtiņam Sirmajam, bet gatavoja Artūrs Taškāns, Kaspars Jansons, Ārčijs Trinkūns un Valters Zirdziņš. Un katru reizi par alus saderību ar ēdienkartē iekļautajiem ēdieniem stāstīja "Aldara" alus someljē Andris Rasiņš.

Pirmais restorāns savas durvis vēra 3. jūnijā Liepājas ostas spīķeros. Ēdienkartē uzsvars bija likts uz Baltijas jūras un Liepājas ezera zivju produkciju. Restorāna viesi tika pārsteigti ar dažādiem zivju ēdieniem un neparasto restorāna atrašanās vietu un iekārtojumu.

Otrais restorāns viesiem tika atklāts 14. jūlijā. Šajā reizē restorānam tika izvēlēta pavisam īpaša vieta – Dikļu dabas koncertzāle. Kā var redzēt, laiks jo īpaši lutināja restorāna apmeklētājus, jo maltīti varēja baudīt zem klajas debess, turpat uz estrādes dēļiem, pie skaisti iekārtotiem galdiņiem, notiesājot pavāru sagatavos ēdienus par un ap piena tēmu.

Trešais restorāns varētu tikt dēvēts īpašāks par īpašu, jo tā atrašanās vietu Zemgalē rīkotāji meklēja ar "Facebook" lietotāju palīdzību. Galu galā izvēle par labu krita Dobelei – vakariņas notika Dārzkopības institūta siltumnīcā. Un siltumnīcai atbilstoši bija arī ēdieni, kas gatavoti no dārza veltēm.

Noslēdzošais "Vienas dienas restorāns" tika atvērts Ērgļu stacijā 25. augustā, un šajā reizē savu artavu sniedza Ērgļu neoficiālais vēstnieks Māris Olte. Restorāna vajadzībām īpaši tika iekārtota Ērgļu stacija un saklāti skaisti galdiņi. Pielāgojoties tam, ka katrā restorānā ir sava tēma, šoreiz maltītes tika gatavotas par un ap mežu un medījumiem.

Bet pēc tam, kad vienas dienas restorāni jau aizvērti, tiem, kam nebija iespēja tajos paviesoties, izgaršot un izbaudīt to krāšņumu, vismaz estētiski ir iespēja baudīt restorānus televīzijas ekrānā. Ar septembra sākumu katru ceturtdienu kanālā LTV1 iespējams sekot latviskās garšas medībām raidījumā "Vienas dienas restorāns". 29. septembrī būs iespēja vērot noslēdzošo raidījumu, bet atkārtojumā tos iespējams noskatīties Latvijas Televīzijas mājaslapā.

Baltais un elegantais pikniks pie mākslas muzeja

Foto: DELFI

Viens no jūlija mēneša spilgtākajiem notikumiem bija slepenais, elegantais pikniks, par kura norises vietu viesiem nebija zināms līdz pat pēdējam brīdim. 28. jūlija vakarā simtiem ļaužu, spītējot lietum, ieradās Esplanādē, laukumā aiz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, lai uz skaistiem galdiem sakrautu sarūpētos gardumus no līdzpaņemtajiem piknika groziem un baudītu dzirkstošu šampanieti.

Interese par šo pasākumu bija tik liela, ka dalībnieku skaists sasniedzis par 800 cilvēkus. "L'Elegante Pop-up Picnic" norisinājās jau otro reizi, lai pulcētu ne tikai baltā tērptus cilvēkus ar svinīgu noskaņojumu, bet arī gardēžus, kas par savām maltītēm parūpējās paši. Interesanti, kur un cik ļaudis pulcēsies nākamvasar?

Skaistākās un gardākās kūkas izvēle Rīgas svētkiem

Foto: Publicitātes foto

Viens no pasākumiem, kas šovasar ieskandināja Rīgas pilsētas svētku nedēļu, bija "Rīgas kūkas garša 2016". Tā laikā žūrija, kuras sastāvā bija arī "Tasty" komanda un ļaudis balsojumā "Facebook" un klātienē noteica, kura no konditoru Rīgai veltītajām kūkām tad būs uzvarētāja un galvenais deserts Rīgas svētkos. Šis pasākums bija īpašs ar to, ka kūku bija iespējams nogaršot ikvienam, kas pamanījās nokļūt pasākuma ceļā.

9. augusta pēcpusdienā tad arī tika izvēlēta īsta un vienīgā piecu ļoti atšķirīgu kūku konkurencē. Par žūrijas un garāmgājēju balsojuma favorīti kļuva ļoti iespaidīgā kūka "Sirdij mīļais siluets", kura radīta konditorejā "Tortes fabrika". Vairāk par pasākumu vari lasīt šeit.

Kulinārais piedzīvojums 50 metrus virs Vecrīgas – 'Dinner in The Sky'

Foto: DELFI

Viens no vasaras gaidītākajiem notikumiem daudzu gardēžu vidū ir pacelšanās ar restorāna platformu virs Vecrīgas jumtiem. Arī šovasar, augusta sākumā, bija iespēja piedzīvot "Dinner in The Sky" brokastis, pusdienas vai vakariņas 50 metrus virs zemes. Un ir skaidrs – šo iespēju gaidīsim arī nākamvasar, jo virs Vecrīgas paēst varēja jau sesto gadu pēc kārtas.

Šovasar "Dinner in The Sky" piedāvājums bija īpašs ar to, ka gardēžus ar saviem veikumiem priecēja trīs jauni šefpavāri – Sandro Serva no "La Trota" restorāna Itālijā, Māris Jansons no restorāna "Bibliotēka No. 1" un Hosē Vergara no igauņu restorāna "Sky Deluxe". Zinātāji mēļo, ka arī šajā reizē ēdiens garšojis izcili labi, pateicoties tam, ka tika notiesāts krietni virs zemes.

Gardēžu lustes Rīgas svētku restorānā

Foto: DELFI

Jau ierasts, ka Rīgas pilsētu svētku nedēļa nepaiet arī bez kāda īpaša pasākuma tiem, kuri ir visvairāk izsalkuši. Tāpēc arī šovasar Spīķeros pulcējās daudzi jo daudzi pavāri, lai 13. augustā, visas dienas garumā ļaudīm piedāvātu pašu, pašu gardāko, ko vien spēj. "Rīgas svētku restorāna" laikā pilsētas viesi varēja baudīt visu, ko vien pašu sirds kāro, jo ēdinātāju piedāvājums bija pietiekami plašs.

Ar kulinārajiem šedevriem priecēja tautā mīlētais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš, Raimonds Zommers, Dzintars Kristovskis, Kaspars Jansons un daudzi citi. Jaunums šī gada svētku restorānā – ēdāji tika iepazīstināti ar ielu ēdienu kultūru, kas tiek gatavoti un pasniegti no īpašiem busiņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!