Foto: Maiznīcā 'Lielezers' raženi cep rudzu piparkūkas
Pirmssvētku laikā ne tikai katra paša mājās smaržo tikko ceptas piparkūkas – vislielākā rosība notiek tieši maiznīcās un konditorejās, kur piparkūku kalni tiek cepti uz nebēdu, lai varētu iepriecināt ikvienu pirkt gribētāju. "Tasty" piedāvā ekskluzīvu iespēju palūkoties, kā tad tiek ceptas limbažniekiem un vidzemniekiem tik mīļās rudzu piparkūkas maiznīcā "Lielezers", par kurām nu jūsmot sāk arī citviet Latvijā.

Tā kā "Lielezera" maiznīcas firmas zīme ir tieši rudzu maize jau 25 gadus, brīdī, kad dzimusi ideja par piparkūku cepšanas uzsākšanu, skaidrs ir bijis viens – tām noteikti ir jābūt rudzu piparkūkām. Kad vaicāju, kāpēc, maiznīcas ceha vadītāja vietnieks Valters Kanopa atbildēja pavisam kodolīgi – tāpēc, ka kviešu piparkūkas cep visi citi. Ikvienam maiznīcas veikaliņa apmeklētājam šobrīd vairs prātā pat neienāk pajautāt, vai nav arī parastās kviešu miltu piparkūkas – visiem ir skaidrs, ka "Lielezera" firmas zīme ir tieši rudzu piparkūkas ar to īpašo, tumšo krāsu un riekstaino garšu, kas panākta ar rupjo rudzu miltu pievienošanu mīklai.

Rudzu piparkūkas maiznīcā sākts cept apmēram pirms septiņiem vai astoņiem gadiem, bet, lai līdz tam nonāktu, pie receptes strādāts apmēram divus gadus, to pamatīgi pilnveidojot un uzlabojot piparkūku mīklu, jo viss, kas tiek gatavots no rudzu miltiem, ir pietiekami sarežģīts. "Piparkūkas tiek gatavotas no rudzu miltiem, taukvielām, daudz cukura un, protams, karameļu sīrupa," atklāj Valters. Tāpat netiek aizmirsts arī par garšvielām – mīklai tiek pievienots piparkūku garšvielu maisījums, ko ražo latviešu uzņēmums "Anatols". Valters arī neslēpa piparkūku gatavošanas noslēpumu, kas var noderēt ikvienam, – jo tumšāks cukura vai karameļu sīrups, jo tumšākas būs pašas piparkūkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!