Kanēlis kanēļa standziņas
Foto: Shutterstock

Kanēlis ir ļoti populāra garšviela, ko pievieno dažādiem ēdieniem un dzērieniem. Tam piedēvē arī virkni veselību un cilvēka pašsajūtu uzlabojošu īpašību, piemēram, tam piemīt pretiekaisuma iedarbība un tas var samazināt sirds slimību risku. "Authority Nutrition" uztura speciālisti norāda, ka daļa no pozitīvās garšvielas ietekmes ir arī zinātniski pierādīta. Lai arī kopumā kanēlis nerada riskus cilvēku veselībai, ir daļa cilvēku, kas šo garšvielu drīkst lietot tikai nelielos daudzumos, norāda uztura speciāliste Baiba Grīnberga.

Kanēlis ir garšviela, ko gatavo no tāda paša nosaukuma koka mizas iekšējās daļas. To dažādos ēdienos izmantoja jau pirms tūkstošiem gadu. Kanēli pazina arī Senajā Ēģiptē. Tas bija rets un vērtīgs, tāpēc uz to atsaucās arī kā uz dāvanu karaļiem. Mūsdienās ļoti daudz kas ir mainījies – kanēlis ir salīdzinoši lēts, to var iegādāties praktiski jebkurā pārtikas veikalā un to pievieno ļoti dažādiem ēdieniem.

Pastāv divi kanēļa veidi. Pirmais ir Ceilonas kanēlis, ko mēdz dēvēt arī pat īsto kanēli. Otrs kanēļa veids ir Ķīnas kanēlis jeb kasija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!