Foto: F64
Mišelina restorānu kritiķis Endijs Heilers 15. un 16. februārī viesojās Rīgā, kur piedalījās "Reaton" rīkotajās "Profesionāļu dienās". Mišelina vērtēšanas sistēmai veltītā lekcijā eksperts diskutēja ar vietējiem pavāriem un apmeklēja piecus no atzītākajiem restorāniem, novērtējot to atbilstību Mišelina kritērijiem un "piešķirot" vienu Mišelina zvaigzni savam favorītam, informē "Reaton" mārketinga vadītājs Kestutas Isakas.

Savā lekcijā Heilers stāstīja gan par Mišelina sistēmas rašanos, gan vērtēšanas principiem un trūkumiem, kā arī salīdzināja Mišelina un sevis izstrādāto vērtēšanas sistēmu, meklējot atbildi uz jautājumu – kas īsti ir tiešām labs restorāns?

Ņemot vērā to, ka trīs Mišelina zvaigznes saņēmušo restorānu skaits ir būtiski pieaudzis pēdējo gadu laikā (2004. gadā trīs zvaigznes saņēmuši bija 49 pasaules restorāni, savukārt 2016. gadā – jau 115), jautājums par Mišelina kritērijiem un vērtēšanas kvalitāti tiek uzdots aizvien biežāk. Lai gan sistēmai ir daudz trūkumu, Heilers uzskata, ka šī joprojām ir nozīmīgākā un vērtīgākā restorānu vērtēšanas sistēma pasaulē – nekas labāks, gluži vienkārši, nav stājies tās vietā. Mišelina izmantotie kritēriji tiek turēti noslēpumā – ceļvedī netiek publicēti restorānu apraksti, bet tikai un vienīgi to nosaukumi, adreses un iegūto zvaigžņu skaits. Zināms ir tas, ka vērtēšanu veic anonīmi inspektori, kuri restorānā ierodas papusdienot vai pavakariņot bez iepriekšēja brīdinājuma, un restorāna darbinieki tā arī neuzzina, ka viņus apciemojis Mišelina vērtētājs (protams, izņemot tad, ja restorānam tiek piešķirta zvaigzne).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!