Champagne Henriot - 8
Foto: Renars Koris

2016. gada - tātad pašreizējais - un 2015. gada Šampaņas gada vīndaris ir "Champagne Henriot" vīna meistars Lorāns Fresnē (Laurent Fresnet), kurš arī pats ir nelielas vīna darītavas saimnieks un īpašnieks. Viņa pārziņā ir senas dzimtas šampanieša nama vārds un paša darītavas vīna tvertnes, kas jāizbirstē. Izsmalcinātība un vienkāršība reizē – tāds ir Šampaņas labākais chef de cave.

Martā Lorāns Fresnē, festivāla "Wine & Champagne" rīkotāju uzaicināts, viesojās Rīgā un piekrita ekskluzīvai sarunai ar portālu "Delfi".

Līdzīgi kā lielākā daļa dzimtu, kas ar vīna darīšanu Šampaņā nodarbojas zem sava vārda, arī Anrio ģimene var lepoties ar seniem ciltsrakstiem. Pirmās oficiālās ziņas par Anrio ģimeni ir no 1640. gada, kad tā no Lorēnas pārcēlusies uz Reimsu un sāka tur nodarboties ar tekstila un vīna realizāciju. Pamazām ģimene pati sāka iegādāties vīna dārzus un 1794. gadā Anrī Anrio uzsāka vīna darīšanu, tomēr par "Champagne Henriot" oficiālo dibināšanas gadu uzskatāms 1808. gads. Anrī atraitne Apolīne ne tikai izveidoja šo kompāniju, bet arī veiksmīgi iekaroja šampanieša tirgu Francijā un ārzemēs. "Champagne Henriot", kā tajā laikā bija pierasts, greznojās arī uz karalisko galmu galdiem Nīderlandē, Austrijā un Habsburgu Ungārijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!