aukstā zupa vasara pusdienas
Foto: Shutterstock
Lai gan vasara šogad nelutina, siltajās dienās roka tā vien sniedzas pēc vēsiem dzērieniem, saldējuma konusa vai aukstās zupas bļodas. Īsti nav zināms, kurš izgudroja šo gardumu, bet paldies viņam par veldzējošo vasaras mielastu! Ar auksto zupu būs grūti nošaut greizi – to viegli pagatavot mājās un, apmeklējot kafejnīcas, ilgi nav jāgaida, kad to atnesīs. Tā, visticamāk, būs pagatavota jau iepriekš un garšas buķetes jau būs paspējušas atvērties.

Iepriekš rakstījām par labākajām kebabu un karbonāžu vietām un nolēmām, ka jāatrod vietas, kur vasarā droši var baudīt auksto zupu. Šoreiz notiesājām desmit bļodas klasiskās biešu zupas ar kefīra aizdaru gan Rīgā, gan ārpus tās. Vērtējām tās pēc dažādiem kritērijiem – krāsas, olu un zaļumu daudzuma, pikantuma un cenas piecu dakšiņu skalā. Lai vieglāk izlemt, kur nākamreiz doties pusdienās, izveidojām vērtējuma tabulu un kronējām smeķīgāko zupu.

"Apsīte" Apšuciemā


Foto: DELFI

Nelielā kafejnīca šosejas malā atrodas blakus pārtikas veikalam un pie aukstās zupas var tikt dažu minūšu laikā. Pusporcija maksā 1.50 eiro, pilna porcija – 2.30 eiro. Zupa ir ļoti gaiša un pietiekami vēsa, jutīgus zobus nekairina. Klāt piešauta branga krējuma karote, nedaudz trūka sinepju pikantuma, toties vārītās olas bļodā nebija jāmeklē, to bija gana, tāpēc šo sastāvdaļu vērtējam ar četrām dakšiņām.

Pusdienu kompanjons zupu novērtēja kā nedaudz pasaldu, bet ar piparu šķipsnu aizgāja šmakstēdama!

Kopējais vērtējums ir trīs dakšiņas.

"Vētrasputns" Mērsragā

Foto: DELFI

Arī šeit pie ēšanas tikām ļoti ātri, cenas tikpat iepriecinošas kā "Apsītē". Krāsa ir ļoti koša un iegūst četru dakšiņu vērtējumu, bet atkal pietrūka kreptīguma. Šī zupa patiks tiem, kas ciena maigākas garšas zupu – te lociņu vietā izmantotas skābenes, diļļu ir daudz vairāk nekā lociņu, un bļoda rotāta ar redīsa rozeti.

Gala vērtējums – trīs dakšiņas.

LIDO Vērmanītis

Foto: DELFI

Šeit auksto zupu nav iespējams ieliet pieklājīgi, nenotašķot paplāti, galdu un pašam sevi, jo zupa tik garšīga, ka bļodu gribas pilnu līdz malām. Lai gan ķobītis izskatās neliels, nav par daudz un nav arī par maz.

Zupai ir lieliska konsistence, dāsni piegriezti zaļumi, beidzot jūtams pikantums, abi kritēriji iegūst četras dakšiņas. Tā kā zupu iesmel pats, vari izvēlēties, ko vairāk vēlies – zaļumus, biezumus vai šķidrumu. Cena arī priecē - 1.70 eiro.

Gala vērtējums ir četras dakšiņas.

"Can Can" Purvciemā

Foto: DELFI

Šajā Rīgas apkaimē īsti neorientējos, bet zvans draugam, kurš tur dzīvo jau vairākus gadus, un šis aizveda līdz ''Can Can'' picērijai. Piedāvājums daudzsološs – zupu pasniedz lietuviešu stilā – ar vārītiem, apceptiem kartupeļiem, ar klienta karti cena 2.46 eiro, bez – 2.89 eiro. Zupa ir ļoti bieza, šķiet, ka ēdu viegli iekrāsotu kefīru, zaļumu maz, augšā peld tikai viena olas šķēle. Turklāt šķita, ka kāds jau ticis pie šķīvja pirms manis un atstājis tikai nedaudz nogaršošanai – tieši tik maza bija porcija, daudzumu novērtēju ar vienu dakšiņu. Arī siltie kartupeļi ar dillēm neglāba situāciju un devos mājās gaužām bēdīga.

Gala vērtējums – divas dakšiņas.

"Narvesen" zupa burciņā

Foto: DELFI

Skrienot uz vilcienu, biju sakarsusi un izsalkusi, tāpēc aukstā zupa līdzņemšanai likās labākais ātras uzkošanas risinājums. Pie trauciņa pielīmēta plastmasas karote, trūka vien salvetītes. Noņemot vāciņu, zupa neizšļakstījās, jo trauks nebija pilns, turklāt šķidruma bija maz, biešu biezumi vien, pieticīgs zaļumu daudzums, biešu cienītājiem patiktu. Salīdzinoši etiķaina, olas nejutu, kas laikam ir loģiski, jo tās ātri sabojātos. Zaļumu daudzumu vērtēju ar divām dakšiņām, pikantumu ar trīs. Cena par 300 ml – 2.39 eiro, kas šķita pārāk daudz par šāda izmēra trauciņu.

Gala vērtējums ir trīs dakšiņas.

"Cepiens" Pārdaugavā

Foto: DELFI

Ēdienkartē auksto zupu nemanīju, bet viesmīle teica, ka virtuvē ir liels katls un vakariņām sanāks. Jāgaida bija vien dažas minūtes, zupa pasniegta ļoti glītos māla traukos. Sulīga krāsa, jūtama mārrutku šķipsna, tāpēc par pikantumu piešķiru četras dakšiņas. Ja jābūt piekasīgai, tad zaļumu pamaz un bietes pārāk lielās strēmelītes, grūti bija iedabūt mutē.

Bet kopumā ļoti atspridzinoša ēdienreize, kas izmaksāja divus eiro, tādēļ gala vērtējums ir trīsarpus dakšiņas.

"Cafe 18" Avotu ielā

Foto: DELFI

Starp pufīgo kāzu kleitu veikaliem iespiedies mazs kafūzis, kur pusdienu piedāvājumā gorījās vārdu salikums "aukstā zupa". Daudzums iepriecināja, otrajam ēdienam pat nebija vietas, puncis bija priecīgs jau pēc bļodas izēšanas.

Beidzot arī klāt tika pasniegta maize, ja tā būtu bijusi apgrauzdēta, laime būtu neizmērojama. Teorētiski zupa bija laba, bet kaut kas tomēr pietrūka – ļoti auksta, patīkama konsistence, olas sagaršot nevarēja, bet zaļumus pavārs nav taupījis, un gala vērtējums ir trīs dakšiņas.

"Delicio" Mūkusalas ielā

Foto: DELFI

Biroju pusdienotāji šo vietu, iespējams, ir apmeklējuši. Droši pusdienlaikā varat izvēlēties auksto zupu, goda vārds! Cena ļoti silda sirdi – 1.39 eiro, daudz zaļumu, gan diļļu, gan loku, krāsa ļoti koša, jūtami arī mārrutki. Bļodas izmēru vērtēju ar piecām dakšiņām un šo zupu atzīstu par absolūtu līderi starp visām nogaršotajām.

Gala vērtējums – četras lielas dakšiņas.

Čili Pica

Foto: DELFI

Negribu teikt, ka esmu izlepusi, bet biju vīlusies. Lai gan porcija neliela, izsalkumu remdēt var. Izvēloties klāt vārītus vai vārītus ceptus kartupeļus, lēmu par labu otrajam variantam. Un saskumu vēl vairāk – apcepts šeit nozīmēja "uzsildīts eļļā", trūka arī garšvielu. Par gaumi nestrīdas, bet dāsnā krējuma karote kefīra aukstajā zupā arī šķita neiederīga.

Gala vērtējums – divas dakšiņas.

Lauvas nams

Foto: DELFI

Bļodiņa tikpat liela kā ''Lido'', attiecīgi pieveikt to pusdienās bez pārēšanās var itin mierīgi. Vizuāli zupa uzrunā, ir ļoti daudz lociņu, dilles gan pietaupītas kādam citam ēdienam.

Olas sagaršot nav iespējams, tikai rūpīgas izpētes rezultātā tās var atrast, tādēļ tikai viena dakšiņa par šo sastāvdaļu. Cena ir patīkama – 1.50 eiro, bet zupa garšo nedaudz saldeni, tāpēc gala vērtējums ir trīs dakšiņas.

Kopvērtējums un atziņas

Foto: Shutterstock

Pēc auksto zupu izēšanās esmu pārliecinājusies, ka paštaisīta zupa, protams, garšo vislabāk, bet nav nekādas vainas to uzēst arī kafejnīcā, ēdnīcā vai bistro, vien kabatā jāliek sava sinepju burka. Viss atkarīgs no ēstuves pavāra – dažviet dominē dilles, citviet krējums, un katrs var atrast savam puncim tuvāko, ir vien jāēd!

Ārpus Rīgas porcijas ir dāsnākas un cenas patīkamākas. Un lielāka cena nebūt nenozīmē, ka zupa būs arī garšīgāka. Vislabāk gāja pie dūšas ''Lido'' un ''Delicio'' zupas, abas vietas kopvērtējumā saņēma četras ''Tasty'' dakšiņas. Viszemāko vērtējumu ieguva ''Čili Pica'' un ''Can Can'' – tikai divas dakšiņas.

Noteikti ir vēl daudzas vietas, kur droši var izvēlēties rozīgo zupu, tāpēc neturi sveci zem pūra un pastāsti par to citiem komentāros.

Steidz baudīt silto laiku un aukstās zupas! Ja ne kādā kafejnīcā, tad savā piemājas dārzā vai piknikā. Receptes dažādām gaumēm atradīsi šeit. Izmēģini arī zemeņu un melleņu aukstās zupas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!