Burgeru festivāla apmeklētājiem ir tas gods būt daļai no noteicējiem, jo pasākumā jebkurš varēs piedalīties labākā burgera noteikšanā. Te gan savu artavu liek arī žūrija, tomēr arī apmeklētājiem ir sava teikšana.
"Rīgas Burgeru festivāls notiks amerikāniskās noskaņās, jo gandrīz simts gadus atpakaļ tieši ASV, Konektikutā, Luis Lassens patentēja aizvērtu sviestmaizi ar karstu gaļas kotleti un dārzeņu pildījumu, un mēs vēlamies parādīt šīs kultūras vērtības. Šobrīd vispār lielā cieņā ir gastronomijas pasākumi ārpus ierastajām restorānu telpām, kuros iespējams iepazīt ne tikai Latvijas, bet arī citu zemju garšas. Tā ir iespēja arī lauzt priekšstatus par burgeru kā neveselīgu produktu – burgers ir ne tikai ēdiens, bet kultūras sastāvdaļa," tā par pasākumu stāsta tā pārstāvis Edgars Svencis.
Burgera rašanās vēsture un nosaukums stiepjas līdz 1800. gadam, kad kāds vācu tirgonis vienā no saviem Āzijas braucieniem pamanījis, ka tatāri gaļu, kas paredzēta gatavošanai, pārvadā zem zirga sedliem. Šādā veidā jāšanas laikā tā tiek saspiesta un kļūst mīkstāka. Atgriežoties dzimtajā pilsētā Hamburgā, viņš piedāvāja savam pavāram sagatavot pusdienām paredzēto gaļas gabalu tieši šādā veidā. Izpresētā gaļa ēdājiem patika un aiz lepnuma par neordināro pieeju gaļas gatavošanā, ēdiens tika nodēvēts par Hamburgas gaļu. Kāds no vācu emigrantiem šo gaļas pagatavošanas recepti aizvedis uz ASV. Termins "hamburgers" pirmo reizi minēts 1834. gadā vienā no Ņujorkas restorāniem.
Rīgas Burgeru festivālā par gardiem burgeriem rūpējas Gutenbergs Terase, Easy Beer, Prospekts 55, Steiku Haoss, ROOF Bar-B-Q & Music, Vest Pilsētas bars, Kolonāde. Mūsu stāsti.., Māris Jansons ar komandu u.c. burgeru virtuozi.