Tāpat kā lielu daļu ēdienu uzturā, arī ikdienas dzērienus gatavoja no piena vai graudaugiem. Pārsvarā tie bija raudzēti, jo skābie dzērieni līdzsvaroja rupjo un sāļo ēdienu.
Par galveno un labāko dzērienu pie maizes, biezputras, kartupeļiem un citiem bieziem ēdieniem uzskatīja pienu un rūgušpienu. Bet tā kā govis deva maz piena un ziemas mēnešos vispār nebija slaucamas, tad gatavoja dzērienus no dažādiem graudaugiem. Tikai 20. gadsimtā, paplašinoties lopkopībai, piens, rūgušpiens un paniņas kļuva pieejamas zemnieku galdā visās ēdienreizēs cauru gadu.
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit