Jolo virtuve - 55
Foto: Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājums
Ar piekto stāstu noslēdzam Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Etnogrāfijas nodaļas vadītājas Sanitas Stinkules vēsturisko rakstu sēriju par mūsu senču ēšanas paradumiem. Nobeigumā uzzināsi latviešu alus darīšanas noslēpumus un skaidrosim, kas ir gardēdiens.

Tāpat kā lielu daļu ēdienu uzturā, arī ikdienas dzērienus gatavoja no piena vai graudaugiem. Pārsvarā tie bija raudzēti, jo skābie dzērieni līdzsvaroja rupjo un sāļo ēdienu.

Par galveno un labāko dzērienu pie maizes, biezputras, kartupeļiem un citiem bieziem ēdieniem uzskatīja pienu un rūgušpienu. Bet tā kā govis deva maz piena un ziemas mēnešos vispār nebija slaucamas, tad gatavoja dzērienus no dažādiem graudaugiem. Tikai 20. gadsimtā, paplašinoties lopkopībai, piens, rūgušpiens un paniņas kļuva pieejamas zemnieku galdā visās ēdienreizēs cauru gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!