Rums – kokteiļu karalis, jūrnieku valūta un pirātu mierinājums
Foto: Publicitātes foto
Ja šampanietis ir aristokrātu un karaļu dzēriens, tad par rumu jau no bērnu dienām zinām kā par stipru jūrnieku un pirātu dzērienu – "Jo-ho-ho un pudele ruma" dziedāja pirāti Stīvensona "Bagātību salā" un "Karību jūras pirātu" filmās. Bet reālajā dzīvē rums ir elegants, izsmalcināts dzēriens, bārmeņu un dzīves svinētāju iecienīts kokteiļos.

Spirtotais dzēriens, kas gatavots no cukurniedru spirta vai melases, radies Karību jūras salās, un dzēriena sākotnējo līdzinieku patiešām savulaik lielā vairumā lietoja pirāti, kas siroja šajā reģionā. Vēlāk, kad ruma darīšanas process uzlabojās un dzēriens kļuva "smalkāks", to izmantoja arī kā valūtu. 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā rums sāka savu ceļu uz bāriem un smalkiem apartamentiem, taču huligāniskais "pirātu dzēriena" tēls tam saglabājies joprojām.

Kubas bārmeņu asociācijas vadītāja un bārmeņa Pavela L. Fernandesa Kalvo (Pavel L. Fernandez Calvo) un "Havana Club" zīmola vēstneša Rubislandija Agilara Rejesa (Rubislandy Aguilar Reyes) pavadībā Rīgas labākajiem bārmeņiem un interesentiem bija iespēja iepazīties ar ruma gatavošanas vēsturi un prātīgi izbaudīt rumu tā smalkākajās niansēs. Saprotams, kopā ar tā neiztrūkstošo pavadoni – Kubas cigāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!