Foto: Publicitātes foto

Turpmāk pirmdienās, sadarbībā ar LTV raidījumu "Īstās Latvijas saimnieces", iepazīstināsim ar tā dalībniecēm un viņu piedāvātajām receptēm. Piektdien, 16. februārī, pirmā viesošanās tika aizvadīta Kolkā, kur lībiešu saimniece Dženeta Marinska cienāja ar zivju zupu, plaucētu buti ar kartupeļiem un sklandraušiem. Vairāk informācijas par raidījumu un tā dalībniecēm atradīsi te, bet, lasot tālāk, uzzināsi Dženetas Marinskas gatavoto ēdienu receptes.

Dženeta dzīvo Kolkā, pavisam netālu no Kolkas raga. Rosīgākais laiks viņas dzīvē ir vasara, kad dienas cita pēc citas ir pilnībā pakārtotas viesu vajadzību apmierināšanai. Viņai pieder neliels viesu nams un nākas rūpēties arī par viesu vēderiem. Maltītes gatavošana – tā ir ikdiena. Kā pati saka – vasarā savas dzīves nav!

Citādāk ir ziemā, kad atliek laiks arī sabiedriskām un kultūras aktivitātēm – Dženeta darbojas Līvu savienības Kolkas grupā, brauc uz Rīgu uz teātri, kino un muzejiem. Nodarbojas arī ar rokdarbiem un pēta dzimtas vēsturi. Veido dzimtas koku un cenšas izzināt senču likteņus.

Lasi tālāk un apgūsti, kā gatavojama "zīv zup", plaucēta bute lībiešu gaumē un tradicionālie sklandrauši.

Zivju zupa jeb 'kalād rok'


Foto: Publicitātes foto

Lai pagatavotu gardu zivju zupiņu jeb "zīv zup", kā to dēvē Kolkas pusē, būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 1 sīpols;
  • 1 lauru lapa;
  • Sāls pēc garšas;
  • 3-4 smaržīgie pipari;
  • 4 kartupeļi;
  • 1 sauja miežu putraimu;
  • 2 burkāni;
  • Olīveļļa vai sviests cepšanai;
  • Piens pēc garšas;
  • 4 kūpinātas butes.


Katlā uzvāra ūdeni, kuram pievienots četrās daļās sagriezts sīpols, lauru lapa, sāls un daži smaržīgie pipari.

Pieber gabaliņos sagrieztus kartupeļus un sauju miežu putraimu. Kad kartupeļi kļūst mīksti, pievieno uz rupjās rīves sarīvētus un sviestā vai eļļā līdz zeltainam brūnumam apceptus burkānus un pielej pienu.

Kad zupa uzmet burbuli, katlā ber arī iepriekš izķidātas jeb izlupinātas kūpinātas butes. Pirms pasniegšanas ļauj zupai ievilkties.

Lai labi garšo!

Plaucēta bute ar kartupeļiem jeb 'pīklest ar rūšem'

Foto: Publicitātes foto

Lai pagatavotu plaucētu buti, ko Dženeta Marinska iesaka pasniegt ar kartupeļiem un burkānu salātiem, būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • Sālītas butes;
  • Verdošs ūdens;
  • 1 sīpols;
  • 3-4 smaržīgie pipari;
  • Kūpināts cauraudzis.
  • Vārīti kartupeļi pasniegšanai.


Salātiem:

  • 4 burkāni;
  • 2-3 ĒK citrona vai laima sulas;
  • 1 sauja grauzdētu saulespuķu sēklu;
  • Sāls pēc garšas;
  • Majonēze.


Iepriekšējā vakarā sālītās butes iemērc ūdenī, lai "izvilktu" lieko sāli.

Nākamā dienā plaucē butes verdošā ūdenī, kam pievienots sīpols un daži smaržīgie pipari. Katlā tur tik ilgi, kamēr ūdens "uzmet burbuli".

Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem (vēlams ar visu mizu) un burkānu salātiem (uz rupjās rīves sarīvētiem burkāniem pievieno nedaudz citrona vai laima sulu, grauzdētas saulespuķu sēklas un majonēzi).

Butei pa virsu liek pannā izčurkstinātus kūpināta cauraudzīša kriksīšus.

Lai labi garšo!

Sklandrauši jeb 'sūrkak'

Foto: Publicitātes foto

Dženeta Marinska skaidro, ka, lai pagatavotu sklandraušus, ko mēdz dēvēt arī par žograušiem un spēkraušiem, būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas.

  • 500 g rudzu miltu;
  • 1 ĒK sāls;
  • 80 g sviesta;
  • 200 ml karsta ūdens.


Kartupeļu pildījumam:

  • 4 vārīti kartupeļi;
  • Sāls pēc garšas;
  • 50 g kausēta sviesta.


Burkānu pildījumam:

  • 7 vārīti burkāni;
  • Cukurs pēc garšas;
  • 3-4 ĒK skābā krējuma.
  • 2 ĒK mannas.


Pārziešanai:

  • 5-6 ĒK skāba krējuma;
  • 2 ĒK cukura;
  • Ola.


Gatavo kartupeļu masu – vārītus un atdzesētus kartupeļus samaļ vai sarīvē un mīcot pievieno sāli un izkausētu sviestu.

Gatavo burkānu masu – vārītus un atdzesētus burkānus samaļ vai sarīvē un mīcot pievieno cukuru, skābo krējumu un nedaudz mannas.

Gatavo rudzu miltu mīklu – sviestu aplej ar karstu ūdeni un pievieno nedaudz sāls. Kad ūdens padzisis, pieber rudzu miltus un mīca stingru, labi veltnējamu mīklu.

Mīklu izveltnē apmēram 2-3 milimetru biezumā, izgriež apaļas ripas, malas uzloka uz augšu un liek uz cepamās pannas, kas ieziesta ar taukvielām. Rudzu miltu mīklas formās ieklāj un izlīdzina kartupeļu masu, tai pa virsu – burkānu masu. Pildījuma attiecības jeb proporcijas ir 1 pret 2.

Sklandraušus cep iepriekš līdz 200ºC sakarsētā krāsnī, līdz mīklas pamatne sāk brūnēt (apmēram 15 minūtes). Tad noziež ar skābu krējumu, kam pievienots cukurs un ola, un cep vēl 10 līdz 15 minūtes, kamēr sklandraušu virspuse kļūst brūngana.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!