Foto: Publicitātes foto

Februārī sadarbībā ar LTV raidījumu "Īstās Latvijas saimnieces" sākām iepazīstināt "Tasty" lasītājus ar dalībniecēm un viņu piedāvātajām receptēm. Pirmā viesošanās tika aizvadīta Kolkā pie lībietes Dženetas Marinskas, bet 23. februārī varējām vērot, kā savas viešņas Jelgavā uzņem baltkrievu saimniece Jeļena Grīsle, ceļot galdā vinegretu, draņikus un ābolu pīrāgu. Vairāk informācijas par raidījumu un tā dalībniecēm atradīsi te, bet, lasot tālāk, uzzināsi Jeļenas Grīsles gatavoto baltkrievu tradicionālo ēdienu receptes.

Jeļena noteikti ir viena no aktīvākajām Jelgavas sievietēm. Viņa strādā Jelgavas pilsētas pašvaldības Sabiedrības integrācijas pārvaldes jauniešu centrā jeb vienkārši – Jelgavas Jauniešu centrā, kas, Jeļenas vārdiem runājot, ir tilts starp jauniešiem un pilsētas administrāciju.

Brīvajā laikā darbojas Jelgavas baltkrievu biedrībā "Ļanok" (Jeļena ir biedrības dibinātāja un priekšsēdētāja) un dzied biedrības pašdarbības kolektīvā "Ļanok". Vēl viņa pamanās atlicināt laiku dārza darbiem – visu, ko vien var, audzē pati un saglabā ziemai – spiež sulas, vāra ievārījumus, marinē un skābē. Viņa šova dalībniecēm sagatavojusi īstu pārsteigumu pašā Jelgavas sirdī un arī lieliskus baltkrievu ēdienus.

Lasi tālāk un uzzini klasiska vinegreta recepti, kā gatavojami draņiki jeb kartupeļu pankūkas baltkrievu gaumē, un kāds ēdiens slēpjas aiz jestrā nosaukuma "Sauka, Griška un Steška".

Ne zivs, ne gaļa jeb Klasiskais vinegrets

Foto: Publicitātes foto

Lai pagatavotu klasisku vinegretu, Jeļena Griško iesaka sarūpēt šādas sastāvdaļas:

  • 3 ar mizu tvaicētas sarkanās bietes;
  • 5 sālīti gurķi;
  • 4 ar mizu vārīti kartupeļi;
  • Sauja skābētu kāpostu;
  • Sāls pēc garšas;
  • Malti melnie pipari pēc garšas;
  • Augu eļļa (vislabāk – nerafinēta saulespuķu eļļa).
Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Pagatavošana

1

Ar mizu tvaicētas sarkanās bietes un vārītus kartupeļus nomizo. Kartupeļus, gurķus un bietes sagriež vienāda lieluma mazos kubiņos.

2

Dārzeņus liek bļodā, tiem pievieno ar nazi vai šķērēm sasmalcinātus skābētos kāpostus, sāli, piparus, eļļu un visu samaisa.

"Tasty" ieteikumi. Ja vēlies, lai vinegreta garša ir svaigāka, pievieno kubiņos sagrieztu, skābu ābolu, piemēram, "Antonovku", maigāks vinegrets sanāks, ja pievienosi tam arī vārītus burkānus vai konservētus zaļos zirnīšus. Savukārt, ja gribi piešķirt šiem salātiem pikantumu, pievieno sīki sakapātu sīpolu, karotīti sinepju vai nedaudz mārrutku.

Lai vinegretā visi dārzeņi neiekrāsotos biešu tonī, bet gan priecētu aci arī ar dažādu krāsu saspēli, vispirms sasmalcini bietes, pārlej tās ar eļļu un samaisi, tikai tad smalcini un liec salātos pārējos dārzeņus. Eļļa veidos aizsargkārtiņu, neļaujot biešu sulai iekrāsot pārējos dārzeņus.

Te uzzināsi 10 knifiņus, kas jāņem vērā, lai vinegrets garšotu tiešām izcili.

Lai labi garšo!

Draņiki – kartupeļu pankūkas baltkrievu gaumē

Foto: Publicitātes foto

Lai pagatavotu draņikus, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 8-10 kartupeļi;
  • 2 olas;
  • Sāls pēc garšas;
  • Malti melnie pipari pēc garšas;
  • Eļļa cepšanai.

Kartupeļus nomazgā, nomizo un sarīvē uz smalkās rīves. Nolej lieko šķidrumu, bet ne visu, jo masai nav jābūt pilnīgi sausai.

Pievieno kartupeļiem atsevišķā trauciņā iepriekš sakultas olas un samaisa. Pieber sāli, piparus un garšvielas. Ar kausiņu lej uz pannas, kur iepriekš uzkarsēta eļļa, un cep mazas pankūciņas.

"Tasty" padomi. Viens no netīkamākajiem procesiem šī gardā ēdiena gatavošanā, protams, ir laikietilpīgā kartupeļu rīvēšana. Šajā ziņā bez rokas rīves lielisks palīgs var būt virtuves kombains. Atjautīgs veids, kā tikt pie smalki sarīvētas kartupeļu masas, kas nepieciešama draņikiem, ir kartupeļu izspiešana caur sulu spiedi. Sulu pēc tam izlej, bet pārpalikušos biezumus sajauc ar olu, garšvielām un tad cep.

Ņem vērā, ka, lai kartupeļu pankūciņas izdotos tiešām gardas, eļļu nekādā gadījumā nevajag žēlot – lej to uz pannas devīgi, bet neaizmirsti kārtīgi uzkarsēt, tad draņiki, ielikti karstajā eļļā, ātri aprausies ar zeltainu garoziņu. Lai niotecinātu lieko eļļu, pankūciņas pēc cepšanas vienā kārtā liec uz šķīvja, kas izklāts ar papīra dvieli vai salvetēm, kas uzsūks eļļu.

Lai labi garšo!

Sauka, Griška un Steška jeb Ābolu pīrāgs ar saldējumu

Foto: Publicitātes foto

Desertā baltkrieviete Jeļena Grīsle cienāja savas viešņas ar sulīgu ābolu pīrāgu, kura pagatavošanai nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 1 glāze cukura;
  • 180 g sviesta;
  • ½ glāze skāba krējuma;
  • ½ glāze piena;
  • 3 glāzes miltu;
  • 1 TK cepamā pulvera;
  • 4-5 āboli;
  • Kanēlis pēc garšas
  • 1 ola;
  • Saldējums pasniegšanai;
  • Saldētas zemenes.

Sakarsē krāsni līdz 190 grādiem. Ietauko cepamo veidni.

Vienā bļodiņā ar mikseri sajauc cukuru, istabas temperatūrā paturētu sviestu, krējumu un pienu.

Citā bļodiņā samaisa miltus un cepamo pulveri un pievieno pirmās bļodiņas masai. Rūpīgi samaisa, lai veidojas viendabīga mīkla.

Lej masu veidnē. Pa virsu izkārto plānās šķēlītēs sagrieztus ābolus, kas iepriekš vienmērīgi apviļāti ar kanēli samaisītā cukurā.

Pa virsu ar kulinārijas otiņu uzsmērē ar cukuru sakultu olu. Liek krāsnī un cep 50 minūtes.

Izņem no krāsns, nedaudz atdzesē, griež šķēlēs un pasniedz ar plombīra saldējumu, atkausētu un sablendētu zemeņu masu un karstu tēju.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!